Bezglutenska ishrana nije hir, Tea ima celijakiju i objašnjava zbog čega se GLUTEN ne sme naći ni u tragovima

I. A.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U emisiji "Zdravo sa Ivanom" pogledajte kako izgleda život sa celijakijom

Bezglutenska ishrana jedino je rešenje za sve one koji imaju problem sa celijakijom. Naime, u pitanju je sistemsko, autoimuno oboljenje koje se javlja kod genetski predisponiranih osoba, što znači da konzumacija glutena, koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži (i zobi), dovodi do upalnih promena sluznice tankog creva.

U emisiji Zdravo sa Ivanom,  Tea Gašpar Kovačič objasnila je kako izgleda živeti sa ovim problemom, koliko se priprema hrane mora obavljati pažljivo kako ne bi došlo do kontminacije, te da zapravo gluten ne treba da zaluta na tanjiru "ni u tragovima".

- Celijakija je autoimuna bolest i najčešće se manifestuje kroz simptome poput učestalih stolica, nadimanja u stomaku, zatvora, nizak nivo gvožđa, ali ima i drugih simptoma koji ne moraju da budu vezani za digestivni sistem. Svaka priča celijakičara je priča za sebe, moja je malo drugačija zbog toga što ja imam kožni vid celijakije, a to se sve manifestovalo kad sam bila mala, ispričala je Tea.

Simptomi celijakije

Kako navodi, što se nje konkretno tiče, prvi simptimi javili su se u ranom detinjstvu, kada je imala šest godina.

- Javljaju se promene na kolenima, laktovima, bradi, ali kasnije se može javiti po celom telu. U pitanju su vodenasti plikovi koji stalno pucaju, krvare i iz njih se stvaraju novi i to tako ide u nedogled sve dok jedete gluten. Iako ne odmah nakon što promenite režim ishrane, već vremenom, sve se to dovede u red a jedino rešenje je bezglutenska ishrana. Kada se organizam očisti, sve postaje drugačije, objasnila je Tea.

Bezglutenska ishrana

Ishrana je skupa, ali to nije jedini problem, dodaje ona. Kontaminacija je jedan od većih problema u celoj toj priči. Naime, gluten se u hrani ne treba nalaziti ni u tragovima, zato se ne sme pripremati obrok na istoj dasci na kojoj se priprema "regularna ishrana".

Kako je pojasnila, potrebno je više edukacije na svim nivoima, kako bi se više znalo o celijakiji. Ako recimo, imate dete, koje ima ovaj zdravstveni problem, ono treba da pojede ono što zaista jeste bez glutena, zato treba krenuti od vrtića i te kuhinje, a zatim i ono što nosi oznaku da je bez glutena, i zaista ne poseduje ni u tragovima u čemu najviše mogu doprineti sami proizvođači. Ono što u ovom momentu država pomaže je specijalno brašno koje se izdaje na recept i podiže se mesečno.

- Jedini lek za celijakiju, i za during, taj kožni oblik celijakije je striktna bezglutenska dijeta. To znači da morate da brinete o svakom proizvodu koji kupite. Nama je najveći problem kontaminacija. Osoba koja ima celijakiju može da unese manje od 10 miligrama glutena, a to je baš malo, nevidljivo golim okom, kaže Tea.

Tea Gašpar svakodnevno deli savete putem svog instagrama i internet stranice. A šta je sve ispričala o bezglutenskoj ishrani i celijakiji u emsiji Zdravo sa Ivanom, možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf)