U ovom gradu vrelih 36°C, a evo u kom delu Srbije pljušti i grmi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Narednih dana očekuje se nestabilno, ali i svežije vreme

Foto: Telegraf

U Srbiji je danas najtopliji dan od početka ove godine. Najtoplije je u Ćupriji sa 36°C, u Beogradu je 35°C. Duva i pojačan jugozapadni vetar.

Foto: Meteociel

Inače, Srbija je danas pod utucajem ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana preko Panonske nizije. U sklopu ovog ciklona nad našim područjem su veoma izražena jugozapadna visinska strujanja, a sa njima i stiže vrela vazdušna masa do našeg područja.

Osim vrele vazdušne mase, do Srbije u sklopu snažnog jugozapadnog strujanja stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je atmosfera zamućena, a u predelima sa padavinama kiša je bila prljava, što je vidljivo uglavnom na vozilima.

Foto: forecast.uoa.gr/en/forecast-maps/dust/europe

U ovom času nad severnim predelima Srbije ima i jačeg razvoja oblačnosti, a širom Vojvodine i lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U nastavku poslepodneva u sklopu snažnog jugozapadnog strujanja preko Vojvodine će se premeštati grmljavinski sistemi sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Foto: zoomEarth

Oni će se preko Srema, Bačke i Banata premeštati dalje prema Mađarskoj i Rumuniji i na svom putui donositi pljuskovi sa grmljavinom, lokalno i grmljavinske nepogode.

S obzirom na to da su visinske struje veoma jake i ovi sistemi će se veoma brzo premeštati od jugozapada prema severoistoku.

Sutra će pljuskova sa grmljavinom biti u severnim, centralnim i zapadnim, a od srede i u ostalim predelima Srbije, uz pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda.

(Telegraf.rs)