Srpski "Popaj" takođe vuče snagu iz spanaća: Šampion u obaranju ruku otkriva zašto je ova namirnica važna
Dvostrukom šampionu Srbije u sportskom obaranju ruku, Nemanji Grujiću, redovno vežbanje i zdrava ishrana su prve stepenice do uspeha
Kad čujemo spanać, prva asocijacija najčešće je Mornar Popaj i velika snaga koju dobija kada ovo povrće pojede. Ali, da li ste znali da to nije samo običan mit? Spanać, osim što je bogat gvožđem, pun je vlakana i vode, pa je tako jedna od najzdravijih namirnica kojom možemo obogatiti obrok.
To potvrđuje i jedan "Popaj" iz realnosti, dvostruki šampion Srbije u sportskom obaranju ruku Nemanja Grujić, kome su redovno vežbanje i zdrava ishrana prve stepenice do uspeha. Snaga, izdržljivost i mentalna oštrina boraca neodvojive su od zdravog načina života i ishrane.
- Spanać je jako zdrav obrok, bogat vlaknima i vodom. Odličan je izvor vitamina A1, vitamina K1, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. Najbolje ga je jesti u kombinaciji sa mesom i dosta luka. Time ćemo dobiti vrlo kvalitetan obrok pun proteina, vlakana i vode, i spremiti naše telo na stres koji doživljavamo tokom jakih treninga - pojašnjava Nemanja.
O spanaću postoji štošta zanimljivog što javnosti uglavnom nije poznato. Da li ste, recimo, znali da spanać potiče iz istorijske Persije, odnosno današnjeg Irana i da je u Kinu došao prvi put kada ga je na poklon poslao kralj Nepala? Iako je bio poznat drevnim narodima vekovima, u Evropu je došao tek u srednjem veku.
Ipak, kako je potrebno izdvojiti i vreme za kuvanje spanaća, domaćice i domaćini neretko se odluče za neki brži obrok. Ali Frikom Spanać u briketima je veoma praktičan i jednostavan za pripremu, a dostupan je tokom cele godine.
Možete se prepustiti raznolikim đakonijama od spanaća: ukusnom pireu sa dodatkom pavlake ili mleka, pitama uz dodatak sira, ukusnim rolatima i čorbama.
Proizvod se priprema kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja, a prži se svega 15 minuta.
(Telegraf.rs)