Sve o skraćivanju želuca: Hirurg dr Dejan Veličković opisao kako je pacijent smršao čak 100 kilograma
Kako izgledaju pripreme za operaciju, da li se želudac ponovo može povećati i zašto je ovo pre svega zdravstveni problem, objasnio je lekar
Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a svaka treća na pragu gojaznosti, što znači da je polovina stanovništva prekomerno uhranjena.
Kako bi rešili, pre svega, zdravstveni problem, mnogi se odlučuju za zahvat "skraćivanja želuca", a kako izgleda ova procedura, ko je kandidat i kome se preporučuje, odgovore na pitanja dao je u emisiji "Zdravo sa Ivanom", doc. dr Dejan Veličković.
Naime, skraćivanje ili smanjivanje želuca jedna je od metoda koja se koristi za redukciju telesne mase. Oni gojazni, sa minimum 50 kilograma viška, koji uz to imaju komorbiditete, definitivno su kandidati za ovaj zahvat.
- Proces je minimalno invazivni i izvodi se pomoću pet malih rezova na trbušnom zidu. Podrazumeva uklanjanje 75 do 80 odsto želuca, čiji će kapacitet nakon operacije biti 130, 140 mililtara. Normalan želudac može da se raširi do litar i po, smanjuje se mnogo što se kapaciteta tiče, ali s druge strane imamo i hormonski deo, gde se u početku, nakon operacije eliminiše "hormon gladi". Veoma brzo nakon te operacije vi imate bolju glikoregulaciju, bolje vam je održavanje šećera u krvi, što omogućava da se lakše mršavi, objasnio je dr Veličković.
Kako izgledaju pripreme za operaciju, koliko kilograma se može izgubiti ovom procedurom, da li se želudac ponovo može povećati i zašto je ovo pre svega zdravstveni problem, pogledajte u emisiji na linku na početku teksta.
(Telegraf.rs/Ona.rs)