Kad Suzana iznese svoje seljačke metle na pijacu u Vranju, "počiste" ih za čas: Ova vrsta sve manje u upotrebi

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Suzana ovu vrstu metle proizvodi onako kako se oduvek pravila u njenom kraju * I ovog marta u svom dvorištu će na najpogodnijem mestu da zaseje njeno seme

Kad Suzana Manić iz sela Karadnik kod Bujanovca iznese svoje seljačke metle na pijacu u Vranju, retko se zadrže. Vranjanci pokupuju sve količine koje Suzana iznese, navodi Jugmedia

Nisu retki oni koje ove metle vrate u detinjstvo kada ih je svako domaćinstvo imalo i čuvalo ispred ulaznih vrata. Ove metle se inače prave od biljke metljinje.

Majke i bake su nedeljom mele kuću. Najpre bi zemljani pod naprskale vodom, a onda bi ga počistile metlom, izvetrile i sredile kuću, a potom bi je celu okadile kandilom kako bi je očistile od negativne energije.

Domaćice bi u vreme slava i svetkovina napravile najjače i najlepše metle i pošto bi pomele dugačka dvorišta krenule bi zajedno sa ostalim komšinicama da pometu i urede prostor na kome bi se narod okupljao.

Ova vrste metle je sve manje u upotrebi. Iako Suzana to zna, ona ipak proizvodi ovu metlu za svoje, ali i potrebe svojih sugrađana.

Suzana ovu vrstu metle proizvodi onako kako se oduvek pravila u njenom kraju. I ovog marta u svom dvorištu će na najpogodnijem mestu da zaseje njeno seme. Svaki koren metle će zasaditi na određenom razmaku kako bi mogao da napravi dobar grm.

“Tokom rasta i razvoja samo ih treba redovno polivati i nekoliko puta okopati i rezultat neće izostati”, kaže Suzana.

Suzana u jesen bere zasađene metle. Pre nego što ih doveze kući, polomi im stabljike na desetak santimetara iznad zemlje i ostavi ih desetak dana da se oslobode suvišne vlage. Ovako osušene metle ona zatim skladišti na suvom mestu ispod neke šupe. I dok se one tu suše, Suzana od starih nastavlja da pravi metle za prodaju.

Od svakog grama gledam da napravim adekvatnu metlu. Najpre iskidam manje grmove i pošto ih složim u lep buket, lepo uvežem jačim kanapom i na kraju sekirom presečem zadnji kraj. Ovako pripremljene metle potom prelijem vrelom vodom i ostavim da se iscede”, zaključuje ona.

(Telegraf.rs)