Roditelji pozvani da vakcinišu decu: Doktorka iznela detalje o prvom slučaju malih boginja u Srbiji

J. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozivaju se roditelji da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja

Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji zemlje", navodi se u saopštenju.

"Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja, potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije", navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Pozivaju se roditelji da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

"Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda", naglašava se u saopštenju.

Dr Ivana Begović Lazarević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila da im je koleginica sa Infektivne klinike tokom jučerašnjeg dana prijavila sumnju na male boginje.

"Dobili smo sa Instituta 'Torlak' tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Reč je o detetu od 14 godina, koje je nevakcinisano MMR vakcinom", navela je Begović Lazarevićeva.

Ministarstvo zdravlja i Institut "Dr Milan Jovanović Batut", u međuvremenu, saopštili su da je dete kod kojeg je potvrđen slučaj malih boginja hospitalizovano zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Kosta Todorović".

"U slučaju pojave temperature veće od 38,5 steni, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja", navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)