U Rudnoj Glavi za Božić se peče meso na ražnjevima dugim 2 metra: Domaćini kažu da je najslađe na ovaj praznik

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve se priprema do tog trenitka kada se tačno u ponoć sa posne trpeze prelazi na mrsnu oko koje se okupljaju porodica i gosti

Foto: Milica Ristić

Obeležavanje najradosnijeg praznika Božića, uz poštovanje tradicije i običaja iz vlaškog kraja, najviše se zadržalo kod meštana najvećeg sela Opštine Majdnapek, Rudne Glave.

Tu je uveki najuveselije i meštani se posebno pripremaju za najradosniji praznik.

U crkvenoj porti se okupljaju se domaćini koji po običaju na žaru upaljenog osveštanog badnjaka, kojeg zovu "bruka" na drvenim štapovima dugim i više od dva metra peku nanizano meso iz salamure, koje tačno u ponoć neizostavan deo svečane Božićnje trpeze.

"I ovaj Božić je za nas poseban dan, Pripremamo se uvek mnogo ranije za doček Božića jer nam tačno u ponoć dolaze gosti. Meso pečeno na ,,bruku je uvek najslađe , uz kačamak , salate , jer ga dugo pripremamo u salamuri i peče se ovde na žaru. Za jedan ovaj ražanj jasenovog drveta, kojeg sa spremio za ovu priliku dovoljno je oko četiri kilograma mesa koje je zasigurno najslađe samo za Božić", kaze Željko Stefanović, domaćin iz Rudne Glave i napominje da uz koju čašicu dobre šljivovice i dunje ili kruške, šalu i pesmu ovo je posebno zadovoljstvo i užitak kada se dočekuje Božić

U Rudnoj Glavi se za svaki Božeić zatiče i veliki broju ljudi iz dijaspore koji ovaj dan žele da provedu u svojoj matici, sa svojim pordicama i u kućama u kojima su rođeni.

Jedan od njih je i Saša Božinvić, član KUD "Mokranjac" u Beču, koji sa porodicom svakog Božića u svom rodnom selu.

"Dolazimo svake godine. Ovo se ne sme propustiti. Doček Božića u Rudnoj Glavi u svom selu sa svojima nema cenu. I zato nas je koji radimo u inostranstvu uvek za ovaj dan puno. Svi dolazimo svojim kućama. Kada smo sprečeni, Božić dočekujemo tamo gde radimo, ali to nije isto kao kada si među svojima", priča Saša.

Sve se priprema do tog trenitka kada se tačno u ponoć sa posne trpeze prelazi na mrsnu oko koje se okupljaju porodica i gosti.

Domaćice su zadužene da deo postavljene trpeze namenjuju za pokoj duše preminulima, poštujući kult mrtvih a deo za sreću, zdravlje i napredak svojih najmilijih.

Zvuci trube i vatromet su neizostavan deo dočeka Božića u Rudnoj Glavi kao i ostalim selima Majdanpečke Opštine.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)