U Majdanpeku uz paljenje badnjaka, trubače i podelu paketića mališanima dočekuju Božić

Ekipa Srbije
Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselo je bilo i u selima u okolini

Foto: Milica Ristić

Paljenjem badnjaka ispred crkve Sv. Apostola Petra Pavla u Majdanpeku i Božićnju molitvu koja po tradiciji okuplja najveći broj žitelja ovog grada, svečano i sa radošću je obeleženo Badnje veče kako bi se dočekao Božić, najradosniji praznik hrišćana.

Veselo je bilo i u selima u okolini.

U Rudnoj Glavi, najvećem selu Majdanpečke opštine uvek je najveselije.

U crkvenoj porti se okupljaju domaćini koji po običajima, na štapovima dugim metar pa čaki i dva, nanizano meso iz salamure, peku na žaru ostalom od vatre zapaljenog osveštanog badnjaka, takozvana "bruka".

Da bi tačno u ponoć, uz kačamak i ostale đakonije vlaške kuhinje na bogatoj sada već mrsnoj trpezi okupljena porodica i gosti dočekali uz muziku i vatromet najradosniji praznik, Božić.

"Ovo uvek činimo već tri decenije. Pečenje mesa na "bruku" je za nas nešto posebno i jedinstveno. Tradiciju poštujemo i prenosimo na našu decu, jer ovo je običaj koji se neguje jedino ovde kod nas u Rudnoj Glavi. To je poseban doživljaj, družimo se, pečemo meso koje je uvek najslađe ovako spremljeno za Božić, i uz po koju domaću dunju, šljivovicu, krušku iz naših kazana, evociramo uspomene" kaže meštanin sela Rudne Glave.

Slično je bilo i ostalim selima majdanpečke Opštine.

Porodica Matejević iz Crnajke, najpre je postavila bogatu posnu trpezu na kojoj je bilo svega. Od pečene bundeve, prebranca, pita, posnih kolača, potaža, do ukrašenog badnjeg drveta koje simbolizuje radost, sreću i napredak u ovim krajevima.

Tu se našla i slama sa ponudama na kojima su dočekani koledari, mališani koji svake godine maskirani posećuju svaki dom u Istočnoj Srbiji i uz koledarsku pesmu domaćinima požele mir, sreću i blagostanje uz čestitku za predstojeći Božić.

Sede na slami koja je simbol rodjenja Hrista , na kojoj su pobacani orasi i kovanice, kako bi po tradiciji njihovim zveckanjem prizvala sreća u dom domaćina, dok na stolu gori sveća, simbol svetlosti pri rođenju Isusa Hrista .

"Ovo je za nas posebno veče. Koledare smo dočekali. Presrećna sam kada sam videla toliko mališana u našoj tradicionalnoj nošnji . Veće sreće nema kada ti sa pesmom uđu u dom", kaže Vojislava Matejević iz Crnajke koja je za sreću i napredak svoje porodice namenila trpezu za Badnje veče a potom će to isto učiniti i nakon dočekanog najradosnijeg praznika Božića.

Deo postavljene trpeze u ovim krajevima domaćice namenju pokojnicima poštujući kult mrtvih, a deo za sreću svojih najmilijih.

"Sve je spremno da kada dočekamo Božić, služimo kačamak, meso, razne salate, kiseli kupus ali i neizostavan "buradeo" takozvani Božićnji kačamak.To retko ko sprema, ja obavezno jer je to specijalitet koji su naše majke spremale za Božić i zadržala se tradicija jedino u vlaškom kraju i Homolju. Kuva se od svinjskog mesa, čitavog Badnjeg dana kako bi se služio za Božić. Negde u Homolju se simbolično u ovo jelo stavlja svinjska krv da se kuva sa mesom , međutim, mi u ovim krajevima kuvamo iskljucivo od crvenog svnjskog mesa, jer je to simbolizuje rođenje sina Božijeg Isusa Hrista. Na dan Božića je svečani ručak i lomi se tradicionalna česnica", priča Vojislava.

(Telegraf.rs/Milica Ristć)