Koja se jela mogu spremiti za Božić: Pogledajte neverovatan meni đaka Ugostiteljske škole u Nišu
Nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomić zajedno sa učenicama drugog razreda Katarinom Pejić i Sofijom Milkić spremili su recepte za jela koja bi se, po njihovom mišljenju, trebalo naći na stolu na dan Božića
Praseće pečenje, đuveč na niški način, salata od piletine i za dezert salčići - predlog su menija za božićnu trpezu koji su osmislili učenici i nastavnici niške Ugostiteljsko-turističke škole.
Nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomić zajedno sa učenicama drugog razreda Katarinom Pejić i Sofijom Milkić podelili su sa Južnim vestima recepte za jela koja bi se, po njihovom mišljenju, trebalo naći na stolu na dan Božića. Ideju za dezert - salčiće, dao je nastavnik poslastičarstva Stefan Veljković.
Evo i recepata:
Salata od pilećeg belog mesa
Može ruska, a može i neka druga salata sa mesom; foto: Lj. J.Namirnice: 1 kilogram pilećeg belog mesa, 350 grama crnog luka, 250 grama kiselih krastavčića, 30 grama senfa, 1 muskatni oraščić, 1 gram mlevenog bibera, 2 decilitra kisele pavlake, 20 grama soli, 100 grama limuna, 1 veza peršuna lišćara,1 veza francuskog peršuna,10 listova zelene salate, 1 veza rotkvica, masline, 100 grama paradajza
Način pripreme: Kuvanu piletinu iseći na sitne žilijen trake. Crni luk oljuštiti i iseći na tanka polurebarca. Krastavce ocediti od vode i iseći na sitan žilijen. Iscediti limun, peršun oprati i sitno iseći. Piletinu, crni luk posoliti, dodati krastavčiće, biber, morski oraščić, senf, peršunovo lišće, limunov sok. Dodati kiselu pavlaku i sve izmešati.
Serviranje - Na odgovarajućoj činiji ili plitkom tanjiru formirati podlogu od zelene salate. Staviti pileću salatu formiranu u vidu kupe ili piramide. Dekorisati dresiranim rotkvicama, kriškama paradajza, maslinama i peršunom.
Đuveč na niški način sa teletinom
Namirnice: 1 kilogram teletine(možete koristiti i svinjsko meso umesto telećeg), 100 grama svinjske masti, 400 grama crnog luka, 400 grama paprike, 400 grama paradajza, 2 veze peršuna, 10 grama aleve paprike, 10 grama soli, 200 grama pirinča, 400 grama krompira, 1 kilogram plavog patlidžana
Način pripreme: U većoj zemljanoj posudi prepržite na masti iseckani crni luk, zatim dodati narezane paprike, pa na kraju paradajz. Posoliti po ukusu. Dodati seckani peršun, alevu papriku i malo vode. Kad počne da krčka dodati opran pirinač, oljušten, očišćen i narezan plavi patlidžan i krompir da se kuva. U drugoj posudi, dubljem tiganju na malo masti dinstajte meso. Kada je jelo skoro gotovo poslažite meso po površini, zalite i stavite u pećnici da se dopeče.
Služite sa salatom od belolučenih pečenih paprika. Pečene paprike oljuštiti,narezati i začiniti dodavanjem soli,naseckamog belog luka,limunovog soka ili sirćeta i poželji ulja.
Praseće pečenje
Način pripreme: 1/4 praseta se posoli, stavi u podmazani pekač, prelije malo uljem, poklopi i peče u rerni oko 2 sata dok se potpuno ne opeče.
Servira se sa salatom od kupusa ili vitaminskom salatom (osim kupusa,ide i rendana šargarepa). Začini: so, sirće i ulje.foto: Ugostiteljska škola
Salčići
Potrebne namirnice: 4 žumanca, malo soli, 8 dl vode, 800 g brašna, 350 g sala (za testo), 350 g sala (za premazivanje), malo sirćeta, 400 g džema od šljive, 200 g šećera u prahu.
Način pripreme: Od brašna, vode, sala soli i sirćeta umesiti testo. Podeliti na 6 delova. Premazati 5 dela salom, složiti ih jedan na drugi, a na vrhu složiti deo koji nije premazan. Ostaviti u frižideru pola sata. Razviti testo, podeliti na 6 delova i ponoviti postupak premazivanja. Ostaviti pola sata u frižideru. Razviti testo, seći na kocke, filovati džemom od šljiva, preklopiti i peći u pećnici. Tople uvaljati u prah šećer.
(Telegraf.rs)