Seča badnjaka pretvorila se u pravu feštu: Pojavili se trubači, a sve zalili vrućom rakijom

J. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz meštane Kablara badnjak za gradsku kuću seklo je i gradsko rukovodstvo grada Čačka

U Čačku i okolini, kako to običaji nalažu, ranom zorom kreće se u seču badnjaka, a tako je bilo i ovog Badnjeg dana. Oživele su šume oko grada, ali je najveselije bilo na Kablaru gde su meštani uz pratnju trubačkog orkestra sekli badnjake za svoje domove.

"To je tradicija koja mi je ostala od malena kada sam sa pokojnim dedom išao da sečemo badnjak. Sada ja nastavljam taj običaj, jednog dana će ga nastaviti moj sin. Kada sečem badnjak, okrenem se ka istoku, pomolim se Gospodu Bogu, zasečem badnjak i naravno prvi iverak ostavljamo za sebe, za domaćinstvo, to nosimo kući i stavljamo u česnicu", rekao je za Tanjug Bratislav Zečević.

Aleksandar Živković u seču badnjaka je došao sa braćom i drugovima, a osim oštrih sekira sa sobom su poneli i punu korpu namirnica.

"Poneli smo vino, kiselu vodu, rakiju i med, da malo obeležimo ovaj praznik. Med smo poneli da se malo zasladimo i pošto mora po šumi malo i da se pešači do badnjaka, malo da povratimo energiju", kaže Živković.

A kako kažu meštani ove planine, Badnje jutro ne može proći bez vruće rakije.

"Prvo je bitno da šljiva bude dobro zrela, da budu čisti sudovi, čist kazan i druge matematike za dobru vruću nema", rekao je Rajko Čvrkić, stanovnik vrha Kablara.

"Truba najlepše zvuči kada su božićni praznici i tu nema greške, pogotovo iz ove cerove šume sa vrha Kablara", kaže Dejan Jevđić, majstor trube.

Uz meštane Kablara badnjak za gradsku kuću seklo je i gradsko rukovodstvo grada Čačka.

(Telegraf.rs)