Temperaturna inverzija u Srbiji: Evo šta ova prirodna pojava donosi našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Srbiji će i danas biti sunčano i veoma toplo

Foto: Milena Đorđević

Današnje jutro osvanulo je vedro, a ovog prepodneva u svim predelima preovladava i sunčano. U dolinama, kotlinama i nizijama lokalno ima i magle. Inače, ovog jutra u mnogim predelima Srbije preovladava temperaturna inverzija, odnosno pojava da temperatura vazduha raste sa povećanjem visine, dok u normalnim okolnostima opada.

U prilog ovoj pojavi ide visok vazdušni pritisak, zbog čega se atmosfera ponaša kao poklopac, uz veoma slab vetar, pa je povećano i zagađanje vazduha. Istovremeno, po visini se prostire i visinski greben sa jugozapada, uz priliv veoma tople vazdušne mase.

U sloju temperaturne inverzije je ovog jutra i prepodneva maglovito, pri čemu je vidljivost veoma smanjena, a vazduh i više nego zagađen, naročito u urbanim sredinama, industrijskim zonama i u predelima sa frekfrentnim saobraćajem.

Foto: Milena Đorđević

Dakle, ovog jutra najtoplije je na planinama. Crni vrh najtopliji je sa 13°C, a Kopaonik i Zlatibor mere 8°C. Beograd meri 10°C. Najhladniji su Požega sa 0°C, Sjenica sa 1°C i Smederevska Palanka sa 2°C, dok je u većem delu Vojvodine temperatura oko 5°C.

U Srbiji će i danas biti sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Nakon jučerašnjih 22°C, današnji dan doneće Srbiji temperature uglavnom od 11 do 17°C, lokalno i do 20°C, a najtoplije biće na istoku Srbije.

Podsetimo, prosek maksimalne temperature za kraj decembra je od 2 do 6°C, tako da će i današnje temperature vazduha biti više i za 10-15 stepeni od napomenutog proseka.

Iako su temperature danas i juče znatno iznad proseka, još toplije je bilo početkom decembra, u delovima zapadne i centralne Srbije maksimalna temperatura dostizala je letnjih 26°C, čak je zabaležena i tropska noć.

Natrporsečno toplo vreme nastaviće se i do kraja sedmice, uz temperature ponegde i preko 15°C.

Prema trenutnim prognozama u narednom periodu ne očekuje nas pravo zimsko zahlađenje.

(Telegraf.rs)