Ana je istrčala trku od koje se može umreti: Proslavila rodno Užice, pa se oglasila za Telegraf

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Na samom startu piše upozorenje za trku da postoji realna mogućnost da se može umreti, priča Ana

Foto: Privatna arhiva

Užičanka Ana Božilović, trkom 21 kilometar kroz peščane dine, osvojila je drugo mesto na svetu i proslavila Srbiju i rodno Užice. Hrabrog srca ova mlada Užičanka uputila se na Svetsko prvenstvo "Abu Dhabi Spartan World Championship", sa željom za novim iskustvom, ne nadajući se ogromnom uspehu i veoma dobrom rezultatu.

Takmičenje se odigralo u pustinji nedaleko od Abu Dabija, od 8. do 10. decembra, u vremenu kada u pustinji greje jako Sunce, a temperatura dostiže i 36 stepeni. Ana se ponosno već vratila u Srbiju, a sa našim čitaocima podelila je iskustvo tokom proteklih dana u Abu Dabiju.

- Na samom startu piše upozorenje za trku da postoji realna mogućnost da se može umreti ili se ozbiljno povrediti u trci. Tako da je na početku bilo jasno koliko je ovo ekstremna trka - počinje priču Ana.

Na naše pitanje kakva joj je bila konkurencija odgovorila je da nema uvid u tačan broj ljudi koji su učestvovali, jer jedan deo takmičara nije uspeo ni da završi trku. Neretko je dolazilo do kolabiranja na pola puta, onesvešćivanja, ali neki su i odustajali.

- Trka je bila kroz peščane dine, po pesku, gde se penje četvoronoške, a patike su gotovo uvek bile pune peska koji pravi žuljeve i otežava hod. Sunce nas se jako pržilo svo vreme, a temperatura je u jednom momentu bila 36 stepeni. Na sve ove uslove morali smo da pređemo 30 prepreka, poput penjanja uz konopac, nošenja tereta, puzanja ispod bodljikave žice, preskakanja visokih zidova, karika... - objašnjava ova hrabra devojka.

Ona ističe da je osećaj bio neverovatan završiti trku, a kamoli ostvariti neki plasman.

- Moram da spomenem i ljude sa kojima sam išla tamo, a koji su takođe ostvarili neverovatan uspeh. Oni su Miloš Mitrov, koji je osvojio prvo mesto, zatim Luka Medenica, četvrto mesto u istoj kategoriji, kao i Nikola Vučković koji je 19. u Elitnoj konkurenciji. Sve u svemu, mala ekipica iz Srbije, ali sa ogromnim srcem, skodno tome i ovakvi rezultati. - naglašava Božilović.

Ova četvoročlana ekipa se inače za isti tim takmiči na trkama širom Srbije, a kako dodaje Ana, puno joj je srce, jer su prvo i drugo mesto na svetu zauzeli takmičari iz Srbije. Inače, Ana je pripadnica Policijske Brigade MUP-a RS, živi i radi u Beogradu, pa iako ne živi u rodnom gradu, Užice nosi u srcu.

(Telegraf.rs/B.I.)