Nov smer u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu: Interesovanje veliko, a dizajneri imaju mnoštvo mogućnosti

J. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U prvoj godini, učenici u okviru smera – tehničar za dizajn u mašinstvu, pohađaju predmet Crtanje, slikanje i vajanje, na kojem uče o likovnim veštinama kroz razne tehnike

Foto: Shutterstock

Tehničar za dizajn u mašinstvu nov je smer u Srednjoj mašinskoj školi na koji se početkom školske godine upisalo više od 80 odsto učenika od 30 predviđenih. Tokom naredne četiri godine, prva generacija đaka obučavaće se za rad u mašinskoj industriji tako što će spajati umetnost i digitalne tehnologije, prenosi Dnevnik.

Stručna i praktična znanja zasnovana su, najpre, na matematici (isti program kao u gimnaziji), mašinstvu, teoriji informatike, kao i na intenzivnom učenju stranog, prvenstveno engleskog jezika. Preostali predmeti, koji su jednako bitni za nov obrazovni profil, jesu crtanje, slikanje i vajarstvo, tehničko crtanje sa nacrtnom geometrijom, dizajn u mašinstvu i kompjuterska grafika. Velik deo nastave, a pogotovo praktičnih vežbi odvija se u savremeno opremljenim računarskim i multimedijalnim kabinetima.

- Deca mogu da iskažu svoje talente kroz stručne, ali i kreativne predmete koje će slušati tokom četiri godine, a nakon školovanja imaće dobru priliku za zaposlenje - rekao je direktor Srednje mašinske škole Vladimir Gavranić.

- Osnivanjem novog smera hteli smo da dočaramo šta je to što može da proda jedan proizvod. Recimo, u autoindustriji, važan je dizajn, pre svega zbog funkcionalnosti delova jednog automobila, a tek na kraju, kao kruna dizajna, dolazi do estetike tog proizvoda - dodao je.

U prvoj godini, učenici u okviru smera – tehničar za dizajn u mašinstvu, pohađaju predmet Crtanje, slikanje i vajanje, na kojem uče o likovnim veštinama kroz razne tehnike, te se upoznavaju sa drugim elementima, kao što su smer, perspektiva, oblik, svetlost, senka i drugi. Gradivo pomenutog predmeta važno je za uvođenje učenika u svet likovne umetnosti kroz praktičan rad, istraživačkom metodom rešavanja stvaralačko-kreativnog rada.

– Kako bi učenici bili pripremljeni za dalje školovanje veoma je važno da razviju osećaj za likovni izraz, ali i ljubav prema samom stvaranju - kazala je profesorka likovne kulture Natalija Bošković.

- Učimo kroz vežbe i praktičan rad kako samu tehničku izvedbu, tehniku i tehnologiju, tako i to da svojom univerzalnošću umetnost prevazilazi vremensko i društveno ograničenje i to je bitno za čoveka jer ga određuje u postojećem svetu. Osnovna karakteristika likovne umetnosti je ljudska potreba za lepim, pa stoga težim da učenici spoznaju svoj stvaralački duh - dodala je ona.

Nakon završene škole tehničari za dizajn u mašinstvu mogu da se bave konstruisanjem, modeliranjem i projektovanjem proizvoda u raznim kompaniji u IT industriji, autoindustriji i drugim fabrikama. Diplomci ovog smera mogu upisati širok spektar fakulteta i visokih škola strukovnih ili akademskih studija, poput arhitekture ili grafičkog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka.

(Telegraf.rs)