Da li znate šta je "stogulja" ili "rozga"? Baka Đula je objasnila kako se prave i za šta služe
Stogulje (rozge), danas se još retko gde mogu videti, ali su se ipak sačuvale u selima na padinama Zlatara i Zlatibora, planinke ih čuvaju od zaborava, poput baka Đule, koja ovih dana letinu privodi kraju
Na rozgi se nekada u Srbiji sušio pasulj nakon branja, a danas se ovaj starinski način sačuvao u selima Starog Vlaha. U selu Bela Reka podno Murtenice, nedaleko od Nove Varoši, planinku Đulu Milojević (66), zatekli smo u njivi kraj kuće kada je trebila osušen pasulj na ponjavi pored rozgi, ili stogulja, kako ih ona naziva.
Od zrenja do kuvanja ove neizostavne namernice, procedura je velika, a naša domaćica nam je objasnila kako se i na koji način suši pasulj.
"Kada gra sazri potrebno je da ga isčupamo iz zemlje, ali kada je suvo vreme, bez kiše i nakon toga ga slažemo na rozgu da se suši. Ona se ne pravi namensko samo za pasulj, već se pronađe u prirodi, šumi, trnjaku. Mi izaberemo oblik drveta koji nam odgovara, a najčešće se koristi suvi borić sa granama na koje slažemo pasulj u komini", objašnjava Đula.
Pasulj na rozgi stoji dvadesetak dana, tada se isuši i još bolje "dozri", a onda ga domaćice trebe, a zatim veju.
Stogulje (rozge), danas se još retko gde mogu videti, ali su se ipak sačuvale u selima na padinama Zlatara i Zlatibora, planinke ih čuvaju od zaborava, poput baka Đule, koja ovih dana letinu privodi kraju.
(Telegraf.rs/B.I.)