Telefone punili na muzilice! Ovako je ovih dana izgledao život gorštaka u selima kod Zlatara bez struje

Ekipa Telegrafa
Vreme čitanja: oko 1 min.

Mudri planinci agregate su iskoristili na još jedan veoma koristan način

Foto: Telegraf/B.I.

Kako pomusti punu štalu krava kada nema struje? Pitanje je ovih dana bilo na Zlataru. Dosetili su se mudri planinci kako, pa su na isti način dok muzu krave punili i batarije mobilnih telefona.

Prvi sneg ove godine sa sobom je doneo i veliku nedaću, sela na obroncima Zlatara danima su bila bez struje, a najteže je bilo u domaćinstvima koja imaju puno muznih krava, a malo čeljadi u kući.

Krave svakodnevno muzu muzilicama, ali kada nestane struje tada nastaje i problem. U štalama sa manje grla posao se završi ručno, ali gde ima 20 ili 30 krava ništa bez muzilice.

Dosetili su se stočari agregata koji se pokreće na gorivo, pravi struju, a to je muzilici sve što je potrebno za normalan rad.

- Školovale su nas ovakve vremenske nedaće, malo po malo pa nestaje struje, naručito kada padne težak i mokar sneg, a mi šta ćemo? Krave moramo da muzemo i ujutru i uveče, agregat nam je jedino rešenje. - kažu u selu Ljepojevići.

U zlatarskim selima skoro pa svaka kuća je dobro stojeća sa stokom, pogotovu gde ima mlađih ljudi, a i ima ih u ovom kraju. Borili su se meštani da prilazni putevi u zaseoke budu prohodni, kako bi im mlakadžija mogao da dođe, jer bez električne energije ni latofrizi nisu mogli da hlade mleko.

- Teški su bili dani bez struje u mećavi, ipak preživesmo, sada je lakše. - jadaju se meštani.

Mudri planinci agregate su iskoristili na još jedan veoma koristan način. Dok se muzu krave na isti uređaj punili su i baterije mobilnih telefona, pa zahvaljujući muzilici i agregatu nisu načisto bili odsečeni od sveta.

- Dabogda telefon punio na muzilici! - pošalica ili kletva ovih dana aktuelna je na Zlataru.

(Telegraf.rs/B.I.)