"Sad mogu i da umrem": Deka Mijat (84) gledao je prelep prizor svakog jutra, a onda mu se želja ostvarila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijatelj mu je ispunio životnu želju

Foto: Privatna arhiva

Ovaj vrh je prvo što deka Mijat ugleda sa prozora svoje kuće svako jutro kada se probudi. Gledao ga je svakog dana i zamišljao kakav je osećaj tamo gore, da li vazduh tamo drugačije miriše, a koliko daleko se pogled prostire. Da bi saznao odgovore na ova pitanja morao je mnogo da sačeka, ali kako kažu "ko čeka taj i dočeka" dobio ih je u 84. godini i to zahvaljujući jednom dobrom čoveku.

U pitanju je jedan od vidikovaca Gvozdačkih stena, tačnije vrh Crvena stena koji je posebno bio interesantan akteru naše priče jer ceo život živi u ovom kraju, a vrh nikada do sada nije osvojio. Bio mu je tako bizu, a tako daleko.

Major Ljubiša Ilić, rođen je u Bajinoj Bašti, a došao je čak iz Beograda u kojem živi već 60 godina, da bi izveo komšiju Mijata i pomogao mu da ostvari svoju veliku želju.

- Popeli smo se na Crvenu stenu 2. novembra ove godine i ispunio sam mu životnu želju. Kaže, sad' može da umre! On ceo život živi tamo iza Crvene stene - kaže major Ilić koji je ispunio dugogodišnju želju svom komšiji.

Crvena stena stidljivo viri iza jedne kućice na Drini i u nju je komšija Mijat gledao s čežnjom. Nakon toliko godina života u ovoj divnoj prirodi ispunilo mu se i to, a na sebe može da bude ponosan jer je uspeo ono što ni mnogi mlađi od njega ne bi uspeli.

- Evo bagrenja kolko hoćeš - oduševljeno je rekao deka Mijat kada je pustio svoj pogled sa vrha, a sve to je svojim telefonom zabeležio njegov pomoćnih u ovom pohodu.

- Eno je i mala Drina! - uzviknuo je on.

U već poznim godinama popeo se na vrh od 1.174 metara nadmorske visine koji je jedan od ukupno sedam vrhova na Gvozdačkim planinama.

Ovaj vrh smešten iza Severskog polja i nalazi se na kraju venca i sa njega se pruža pogled na Azbukovicu i tok reke Drine, kao i na susednu Bosnu. U osvajanju ovih visina pomogao mu je čovek koji je pun avanturističkog duha, major Ljuba Ilić koji je bio i donator izgradnje novog Tornja na Avali, a sada učestvuje u snimanju serija, prirodi, svežem vazduhu i ne odustaje da istraži još svojih mogućnosti kako bi upotpunio svoj život.

Gvozdačke stene je naziv za krašku planinu u zapadnoj Srbiji, 18 km severno od Bajine Bašte. U podnožju planine izvire reka Dubrašnica, a greben planine nudi niz spektakularnih vidikovaca sa pogledom na dolinu Drine i planine u Bosni. Najvisi vrh planine je Svilena stena(1231m). Gvozdačke stene su relativno malo poznata planina ali njeni impresivni predeli ostavljaju bez daha.

(Telegraf.rs)