Kongres i jubilej: 100 godina neurohirurgije u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kongres sa međunarodnim učešćem u organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije

Ilustracija: Pixabay/Sasin Tipchai

Кlinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije obeležava veliki jubilej - 85 godina postojanja, a istovremeno se obeležava i 100 godina neurohirurgije u Srbiji.

U organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije tim povodom biće održan Kongres neurohirurga sa međunarodnim učešćem, koji počinje u utorak, 31. oktobra u Beogradu i trajaće do 3.novembra, dok će istog dana u 20 časova biti održana Svečana akademija u Narodnom pozorištu.

Podsetimo, na čelu Кlinike za neurohirurgiju proteklih deset godina je profesor Miloš Joković, koji podseća da je pre 5 godina obnovljena oprema sa 7 respiratora, isto toliko pratećih monitoring sistema, zatim sistemom za neuromonitoring, nabavljeno je 5 ultrasoničnih aspiratora-CUS, mobilni rendgen aparat za odeljenje Intenzivne nege, dva rendgen aparata C-luk za potrebe operacionog bloka, tri mikroskopa, devet elektrohirurški motornih sistema za kraniotomiju, 6 motornih sistema za spinalnu hirurgiju, 10 standardnih setova za hirurgiju, pet mikrosetova za hirurgiju, najasavremnij navigacioni siste-STELt 8, portabilni sistem za elktrorikording.

- Pre godinu dana instalirana je i nova angio sala u suterenu, i novi stacionarni RTG aparat u pridzemlju.

Кlinika se trenutno pretvara u gradilište zbog rekonstrukcije, nakon koje će imati 6 operacionalih sala sa najsavremenijom opremom - navodi se u saopštenju.

Godišnje 4.000 pacijenata

U ovoj klinici se godišnje operiše više od 4.000 pacijenta iz cele Srbije. U njoj se rade sve neurohirurške procedure koje se rade u svetu, a na taj način je prestalo i slanje pacijenata u inostranstvo, koji su ranije išli na gama nož, X- nož… Nabavkom X- noža osim tumora glave počeli su da tretiraju i tumore druge lokalizacije.

- Nakon višegodišnje pripreme i edukacije, stručnjaci Кlinike za neurohirurgiju uradili su samostalno 15 operacija duboke moždane stimuacije. Najčešće kod pacijenta sa Parkinsonovom bolešću, distonijom. Ovi pacijenti su, da podsetimo, prethodno slati u SAD, Beč i Prag. Najskorije dostignuće u stručnom polju je urađena operacija SDR- selektivna dorzalna rizotomija kod dece koja boluju od cerebralne paralize. Ovi pacijenti su slati u SAD i Tursku - navodi se u saopštenju.

Tim ove klinike, stalno teži novim operativnim tehnikama, pa se s tim u vezi mlađi lekari šalju na edukaciju u inostrane centre, pored toga što posećuju i domaće interkliničke seminare.

Srpska neurohirurgija odavno je zaslužila svoje mesto na svetskoj mapi neurohirurgije.

Nastanak neurohirurgije

Nastanak neurohirurgije u Srbiji zvanično datira od 1923. godine, kada je Milivoje Кostić, jedan od pionira u oblasti hirurgije na ovim prostorima, izvršio prvu operaciju tumora hipofize kroz nos. Milivoje Кostić je 31. oktobra 1938. godine osnovao posebno odeljenje za neurohirurgiju u okviru Hirurške klinike u Beogradu, a za prvog šefa odeljenja je imenovan njegov brat, Slobodan Кostić. Ovo je bilo prvo odeljenje neurohirurgije u Srbiji i Jugoslaviji, osnovano samo tri godine nakon prvog neurohirurškog odeljenja u Nemačkoj, u Vircburgu.

(Telegraf.rs)

Teme