Održan 16. Balkan Cheese Festival u Beogradu: Balkanske sireve probalo nekoliko desetina hiljada posetilaca
Nekoliko desetina hiljada posetilaca uživalo je tokom dva festivalska dana u bogatstvu ukusa raznolikih i originalnih sireva ovog podneblja, pripremljenih na različite tradicionalne ali i savremene načine
Šesnaesti po redu "Balkan Cheese Festival" održan je 21. i 22. oktobra u Beogradu, a u sirevima Balkana uživalo je nekoliko desetina hiljada posetilaca.
Sir star 5 godina, dimljeni koziji i ovčiji sirevi, punomasni, polumasni,sirevi sa lekovitim biljem, sa začinima, sirevi sa zaštićenim poreklom kao i sirevi malih proizvođača pripremljeni po tradicionalnim recepturama starih majstora, samo su neki od sireva koji su predstavljeni na ovoj manifestaciji.
Uz sireve i kačkavalje naravno, uvek idu dobra vina i vrhunski suvomesnati specijaliteti, koji su nezaobilazni deo i ovogodišnjeg Festivala.
Sastavni deo festivala je i tradicionalno takmičenje za priznanje "Najbolji sir Balkan Cheese Festivala", na kojem je ove godine učestvovalo ukupno 33 izlagača.
Petočlana komisija za ocenu kvaliteta sireva, sačinjena od stručnjaka iz oblasti tehnologije mleka, senzorne analize, bezbednosti i kvaliteta hrane, sa Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Beogradu, imala je zaista težak zadatak, da u mnoštvu sjajnih sireva odabere one najbolje.
(Telegraf.rs)