"Ovo je raj": Osobe sa mentalnim smetnjama se uselile u "svoju" kuću, bez rešetaka i belih mantila

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U kakvim sam uslovima živela, šta sam sve prošla, pravi pakao. Ovo je raj."

Foto: D. G.

Socijalno-humanitarna organizacija "Karitas" iz Šapca poslednjih 8 godina razvija savremeni model zaštite mentalnog zdravlja koji se zasniva na iskustvima italijanskog sistema deinstitucionalizacije, pa se bolesnici sa najtežim dijagnozama zbrinjavaju u zajednici u kojoj žive.

Umesto da budu hospitalizovane u psihijatrijskim bolnicama i domovima, osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama u Šapcu i Bogatiću imaju podršku za samostalan život i novi početak.

- U Šapcu je 2015. godine otvoren dnevni boravak u kojem je do danas zbrinuto oko 100 osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama, a pre 5 godina otvoren je dnevni boravak u Bogatiću. Oni u ovim dnevnim boravcima u organizovanom okruženju, uz nadzor multidisciplinarnog tima stručnjaka, zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, ličnu i društvenu odgovornost radi razvoja samostalnosti, socijalnih, saznajnih i drugih funkcija - ističu u "Karitasu".

U Bogatiću već nekoliko godina, a od nedavno i u Šapcu osobe sa mentalnim smetnjama imaju i siguran smeštaj u zaštićenim uslovima.

Simbolično, na Svetski dan mentalnog zdravlja u renoviranu kuću u prigradskom naselju Jelenča uselilo se četvoro korisnika koji nisu krili sreću što "počinju novi život".

Foto: D. G.

- U kakvim sam uslovima živela, šta sam sve prošla, pravi pakao. Ovo je raj - rekla je Tamara M.

Projekat je realizovan sredstvima Evropske unije i grada Šapca.

Kupljena je kuća koja je potpuno renovirana i opremljena za kvalitetan život. Korisnici imaju udobnost i uz pomoć stručnih radnika osposobljavaju se za samostalan život kako bi postali korisni članovi društva, uključeni su u zajednicu i više nisu na margini društvenih zbivanja.

- Stanovanje uz podršku je jedna od nedostajućih usluga u sistemu socijalne zaštite u Republici Srbiji koja je u procesu prelaska sa institucionalnog na zbrinjavanje u zajednici. Zbog toga je ona veoma značajna. Usluga je licencirana za šest korisnika i za svakog imamo individualni plan - rekao je Miroljub Nikolić, direktor "Karitasa" i istakao da je ukupno 65 osoba sa mentalnim smetnjama obuhvaćeno uslugama dnevnog boravka i stanovanja uz podršku.

(Telegraf.rs)