U ovom gradu znatno raste broj zaraženih korona virusom: Lekari uvereni da je realan broj pozitivnih veći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo je onih i koji se nisu obratili za pomoć

Foto: Shutterstock

Sa pojavom nove podvarijante omikron soja korona virusa - Erisa, broj zaraženih u Boru znatno se povećava.

Prema podaciima epidemiološke službe Doma zdravlja Bor, u poslednjih desetak dana registrovano je više od 60 zaraženih građana, kod kojih je testiranjem utvrđeno da se radi o virusu kovid 19.

Međutim, kako navode u tamošnjoj epidemiološkoj službi mnogo je Borana koji se nisu obratili za pomoć lekaru,  već olako shvataju situciju.

- Situacija nimalo nije bezazlena i vrlo je nesigurna, jer pokazuje porast obolelih. Gotovo da su se siptomi sezonskog virusa koji je prisutan i novog soja korone,  koja se nije ni jednog trenutka izgubila već je non stop cirkulisala ali u znantno manjoj meri, poklopili, pa većina građana iz tog razloga ne shavata ozbiljnost situacije da bi se trebalo javiti lekaru, već to smatraju običnom prehladom i time stvaraju mogućnost širenja infenkcije. Imamo preko 60 registrovanih koji su pozitivni na korona virus ali je realan broj zasigurno dosta veći , jer se građani sami leče i ne pridržavaju mera zaštite - kaže za Telegraf.rs dr Javorka Stankulić, epidemiolog.

Primećuje da broj zaraženih raste nakon godišnjih odmora, s početkom škole.

Foto: Milica Ristić

- Dokle će ići, videćemo. Situaciju za sada pratimo. Istina, simptomi ovog soja korona virusi nisu toliko izraženi kao ranije , ali se ipak preporučuje oprez, pogotovo onima koji imaju slabiji imuni sistem i hroničnim bolesnicima kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa smo krenuli , imamo četvorovalentnu vakcinu holandske proizvodnje, koju smo već koristili i sa kojom smo vrlo zadovoljni, jer nije bilo slučajeva sa neželjenim reakcijama. Što se tiče vakcine protiv Covid 19, imamo bivalentnu Fajzerovu vakcinu i po potrebi ukoliko bude zatrebalo trebovaćemo i monovalentnu. Svi koji se nisu vakcinisali a želi , mogu primiti i vakcinu protiv gripa i protiv kovida , ističe doktorka Stankulić i napominje, da bi svi trebalo na vreme da se vacinišu, kako bi se zaštitili dali prostora za stvoranje antitela i spremni dočekali eventualni kontakt sa virusima.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)