Kraljica ajvara je Grozdana, bivša medicinska sestra: Otkriva nam po kom receptu priprema tradicionalno jelo
Grozdana Mitić potiče iz pitomog sela Žabljane, nadomak leskovačke varošice Vučje gde se ajvar pravi decenijama svake godine bez izuzetka
Viša medicinska sestra u penziji Grozdana Mitić je sa svojim timom ponovo pobedila na takmičenju "Izađi mi na teglu" u leskovačkom povrtarskom selu Brestovac.
Selo Brestovac je poslednje na finalnoj listi nastupa od 15 naseljenih mesta i gradova Srbije na kojim se odvijakla ova jedinstvena manifestacija, iz razloga što se u ovome selu najviše pravi "Leskovački domaći ajvar" za domaće i inotržište.
Grozdana Mitić je predsednica Udruženja invalidnih penzionera i osoba sa invaliditetom-OSI grada Leskovca, odnosno Jablaničkog upravnog okruga. Svake godine ona organizuje sa svojim timom edukativne radionice za OSI, kao i naučne izlete vezane za amatersko kulturno i umetničko stvaralaštvo starih Srbije.
Na ovom takmičenju u Leskovcu njena ekipa "Sunčana jesen" bila je medju prve tri plasirane i po tom osnovu oni su dobili vredne nagrade organiztatora. Sve te nagrade i uradjeni takmičarski ajvar njena ekipa darovala je Domu za stare "Sunčana jesen" u Leskovcu.
Grozdana Mitić vodi poreklo iz pitomog sela Žabljane, nadomak leskovačke varošice Vučje gde se ajvar pravi decenijama svake godine bez izuzetka.
"Pobednički ajvar u Leskovcu i Brestovcu koji nas kvalifikujeu u favorite z apoedike finalnog takmičenja u Beogradu( 7-.og oktobraove godine) sačuvala sam od svoje prabake,čiji se ajvar svojevremeno konzumirao i na Kraljevom dvoru", saznajemo od Kraljice ajvara juga Srbije Grozdane Mitić.
A ovo je njen recept:
Ušpinovati 600 grama zejtina, 4 kašike sirćeta, 2 kašičice šećera i 2 kašičice soli. Ubaciti 3 kilograma samlevenih i pečenih paprika. Pržiti dok se zejtin ne pojavi na površini i sipati u tegle.
(Telegraf.rs/T.S.)