Srpski i američki vatrogasci razmenili iskustva u Beogradu: Ovo su najstrašniji šumski požari koje pamtimo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski i američki vatrogasci imali su priliku da izvrše simulaciju vežbe na stolovima sa peskom, gde su kroz razgovor dolazili do rešenja oko pozicioniranja vatrogasaca, ali i što efikasnijeg gašenja buktinje

U Beogradu je juče počeo program obuke koju organizuje Uprava za šume SAD, zbog problema sa požarima sa kojima se naša zemlja, ali i zemlje regiona susreću u letnjim mesecima. Obuka će trajati do 29. septembra, a u toku prva dva dana, učesnici su razmenili iskustva.

Srpski i američki vatrogasci imali su priliku da izvrše simulaciju vežbe na stolovima sa peskom, gde su kroz razgovor dolazili do rešenja oko pozicioniranja vatrogasaca, ali i što efikasnijeg gašenja buktinje.

Šenon Meknamera iz Uprave za šume Sjedinjenih Američkih Država pojasnila je za Telegraf.rs da se ove nedelje bave požarima na otvorenom, ali i strategijom, taktikom, alatkama i instrumentima.

- Ove nedelje se bavimo šumskim požarima i obukom za strategije, taktike sa relevantnim organima, institucijama Srbije, konkretno Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom za šume. Bavimo se predstavljanjem američkog sistema komandovanja tokom incidenata, kao i pitanjem koje su to alatke i instrumenti koje koristimo. Imamo i praktičnu obuku, konrketno na stolovima sa peskom gde vežbamo prilazak i taktike za gašenje požara. Koristimo sve rekvizite za ovu simulaciju kao da su prave situacije u životu - rekla je ona.

Nenad Radaković, izvršni direktor u Nacionalnom parku "Đerdap" navodi da su ovakva mesta kritična kada su u pitanju požari na otvorenom i dodao da postoje velike prednosti u radu američkih vatrogasaca o kojima su pričali u toku obuke.

Foto: Milena Đorđević

- Nacionalni parkovi su zaštićena područja i često imamo probleme u vanrednim situacijama, kao što su požari na otvorenom, tu je potrebna šira saradnja. Mi smo prisustvovali interesantnoj obuci zajedno sa predstavnicima MUP Sektora za vanredne situacije, Srbijašuma i Vojvodinašuma. Primenjen je jedan dobar sistem organizovanja, upravljanja incidentnim situacijama. Ono što je slično jeste to da su problemi u mnogim segmentima jednaki. Kod njih je dobro to što se zna ko šta radi, uključena je velika zajednica. Možda će iz ovoga proisteći pilot projekat koji bi unapredio sistem upravljanja incidentnim situacijama - pojašnjava Radaković.

Dva najveća požara koja Srbija pamti 

Na svu sreću, ovde godine u Srbiji nije bilo šumskih požara, iako smo bili svedoci istih u Grčkoj, gde su u gašenju i spasavanju učestvovali i vatrogasci iz naše zemlje. Ipak, 2012. i 2019. godinu naši građani pamtiće po šumskim požarima najvećih razmera, pojašnjava Maša Perović, koordinatorka programa za vanredne situacije u Srbiji.

- Šumski požari su veliki problem i u kontekstu klimatskih promena, gubimo biodiverzitet, a šume su nam potrebne. U Srbiji nije bilo mnogo šumskih požara, ali smo imali velike poplave. Pamtimo 2012. i 2019,  požare na Tari i Staroj planini koji su se odvijali više od mesec dana. Predstavnici na današnjoj obuci bili su uključeni u gašenje tih požara. Šta će biti sledećih godina ne znamo, ali nam se temperatura povećava. Ove godine smo imali najtopliji dan u septembru otkad se vrše merenja. Svakako treba da se osvrnemo na prevenciju požara - zaključuje ona.

Foto: Milena Đorđević

Ova obuka obuhvata Komandni sistem za upravljanje vanrednim situacijama i požarima na otvorenom prostoru i uključuje predstavnike Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Upravu za šume - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP Vojvodinašume, predstavnike Nacionalnih parkova Tara i Đerdap, Institut za šumarstvo Beograd kao i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, te predstavnicu projekta Upravljanje požarima na otvorenom na Zapadnom Balkanu koji finansira Vlada Švajcarske.

(Telegraf.rs)