Uređuje se krov na jednoj od najstarijih kuća u Leskovcu: Stara više od 150 godina i simbol balkanskog stila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usled jačih padavina dolazilo je do prokišnjavanja krova i primećeno je da su vlažni zidovi kuće, gradonačelnik je obišao radove

Foto: Jugmedia

Radovi na uređenju krovne konstrukcije kuće Bore Dimitrijevića – Piksle u Leskovcu su u toku, a projektom je obuhvaćena sanaciju krova i izvršeno je prezidavanje i sanacija postojećih dimnjaka.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je danas prilikom obilaska radova da ova kuća postoji više od 150 godina i predstavlja izrazit primer kuće balkanskog stila.

- Izgrađena je u drugoj polovini 19. veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević, sudiji Atanasiju, a kasnije i njegovom sinu Bori, osnivaču amaterskog pozorišta u Leskovcu, kasnije streljanog od strane okupatora 1942. godine. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države i u ovoj zgradi je 1948. godine otvoren prvi muzej u Leskovcu - kazao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, poslednjih godina, usled jačih padavina dolazilo je do prokišnjavanja krova i primećeno je da su vlažni zidovi kuće, čime se ugrožava ceo objekat i jedinstveni nameštaj i predmeti u postavci unutar same kuće.

- Ulaganjem grada Leskovca od 3.751.104 dinara biće zaštićena jedna od samo dve orignalne zgrade balkanskog stila u Leskovcu, a uporedo sa ovim radovima Narodni muzej Leskovac izvodi i radove na uređenju spomen kuće Koste Stamenkovića sa ulaganjem Grada od 2,3 miliona dinara - dodao je gradonačelnik.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević smatra da je ovo je jedna velika stvar za naš grad, da su vršene renovacije, ali nikada u ovom obimu.

- Treba imati na umu da muzej ima 4 zgrade, da ima veliki arheološki lokalitet i da su te zgrade zajedno stare 500 godina i da svaka od njih traži neko ulaganje kako bi preživela do sledeće sezone, tako da smo se odlučili da zbog prokišnjavanja, rešimo problem krova i da kasnije krenemo sa sanacijom cele kuće. Ono što je bitno jeste da tri od pet objekata u jednoj sezoni uređujemo – pored Gradske kuće, da ogradimo Caričin grad, da stavimo kamere i da u potpunosti sredimo kuću Koste Stamenkovića - rekao je Dimitrijević.

(Telegraf.rs)