5.000 mališana iz dijaspore i regiona okupljeno u svojoj matici: Otvoren kamp u Velikom Gradištu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zadovoljstvo dece koja su došla u svoju zemlju ne može da se ne primeti a domaćini Gradištanci su se potrudili da im omoguće da upoznaju lepte ovoga kraja

Kamp za mlade iz dijaspore i regiona otvoren je na košarkaškim terenima Srebrnog jezera u Velikom Gradištu. Đorđe Milićević, ministar bez portfelja Vade Srbije, koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srtbije i dijaspore, otvorio je Kamp rečima da je upravo ova mala varoš na obali Dunava pravi primer kako jedna Opština treba da radi i gradi odnose sa svojim sunrodnicima koji žive van granica svoje zemlje.

"Ovi kampovi, kojih je 22 na području Srbije, okupili su oko 5.000 mališana iz različitih država iz regiona, Evrope i sveta koji su došli u svoju maticu Srbiju. Ovo je je i jedan od podstreka Vlade Republike Srbije i prdsednika Vučića, da svoje sunarodnike možda motivišu da se vrate u svoju Srbiju u kojoj će takođe moći da žive od svog rada", naveo je Milićević.

Zadovoljstvo dece koja su došla u svoju zemlju ne može da se ne primeti a domaćini Gradištanci su se potrudili da im omoguće da upoznaju lepte ovoga kraja. Pored Srebrnog jezera biće u prilici da vide i ostale znamenitosti Velikog Gradišta.

Kroz Sportski projekat, preko 100 takmičara, učestvovaće iz Republike Srpske, Rumunije, Crne Gore, kao i deca naših koji rade u Beču, Trstu i ostalim gradovima.

Inače, Kulturno-obrazovni Kamp u Velikom Gradištu, u kojem je 120 mališana, trajaće četiri dana i prevashodno ima za cilj da se deca i mladi iz dijaspore upoznaju sa našom Opštinom, regionom, ali i da se unaprede odnosi i buduća saradnja Srba u dijaspori sa svojom maticom krz druženje mladih, sportske i kulturno -obrazovne aktivnosti, istakao je Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

(Telegraf.rs/M.R.)