Srušena istorijski vredna kuća u Nišu: Investitor na tom mestu zida zgradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema informacijama Agencije za privredne registre, investitoru su lokacijski uslovi odobreni još novembra prošle godine, a građevinska dozvola marta 2023.

Foto: Južnevesti/Tamara Radovanović

Umesto stare kuće na adresi Mačvanska 13 u Nišu nići će zgrada sa četiri sprata, visine 20 metara, pošto je investitor  dobio građevinsku dozvolu i već srušio veći deo objekta, prenose Južne Vesti.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika dali su odobrenje, iako navode da kuća ima arhitektonske i istorijske vrednosti. Investitor kaže da su im lokaciju sami ponudili bivši vlasnici i da će fasada biti sačuvana i restaurirana.

Kuća je izgrađena 1927. godine, mnoge Nišlije smatraju da je jedna od lepših vila u gradu, a iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da je građena u duhu secesije, sa još uvek prisutnim elementima klasičnih stilova i da ima arhitektonske i istorijske vrednosti.

Od stare kuće je trenutno i ostao samo prednji deo sa fasadom, za koju direktor niške firme South Hill Studio Miloš Radosavljević tvrdi da će biti sačuvana i obnovljena. Na pitanje zašto su izabrali baš tu lokaciju za zgradu, odgovaraju da su im bivši vlasnici sami ponudili.

Na ovu lokaciju smo se odlučili jer nam je bila ponuđena od strane bivših vlasnika, mi smo ponudu razmotrili i prihvatili. Razmatrana je cena predmetnih nekretnina, njihova lokacija, mogućnosti koja ona pruža itd - objašnjava Radosavljević.

Prema informacijama Agencije za privredne registre, investitoru su lokacijski uslovi odobreni još novembra prošle godine, a građevinska dozvola marta 2023, dok je prijava radova u toku. Projektanti su Saša Buđevac, Biserka Jovanović i Aleksandar Kocić.

Kako će izgledati zgrada

Zgrada će imati podrum, prizemlje i četiri sprata: "Prema podacima iz urbanističkog projekta i APR-a, zgrada će imati podrum, prizemlje i četiri sprata, sa 23 stana, prostorom za trafo-stanicu u prizemlju, 14 garažnih mesta u podzemnoj garaži i 9 parking mesta na parceli. Takođe, zgrada će biti visoka 20 metara.

Podrumska etaža je namenjena smeštaju stanarskih ostava (23 stanarske ostave), tehničke prostorije, prostorija za vertikalnu komunikaciju (stepenište, auto-lift i lift za putnički i robni transport) - piše u dokumentaciji.

Krov je projektovan kao ravan, na jednom delu je planiran gazivi zeleni krov, a ukupan procenat zelenila bi trebalo da bude 25,1.

(Telegraf.rs)