Do kraja dana ove predele Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom: Ovim delovima Vojvodine prete oluje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toplotni talas na području Srbije zadržaće se sve do kraja sedmice

Foto-kolaž: Pixabay, Telegraf.rs

I dok je nad delovima Srbije ovog poslepodneva vedro i vrelo, uz temperature i preko 35°C, u delovima Srbije ima jačih grmljavinskih nestabilnosti.

U ovom času nad Vojvodinom se nalaze tri grmljavinska sistema. Jedan se prostire duž između Hrvatske i Srbije i to duž Dunava i donosi obilne pljuskove sa grmljavinom, a u narednih sat vremena veoma snažan grmljavinski sistem u sklopu ovog iz Slavonije će u severozapadnoj visinskoj struji zahvatiti šire područje Apatina i doneti i do 30 litara kiše po kvadratnom metru.

U ovom delu Vojvodine lokalno su moguće grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom.

Nad centralnim delom Bačke iznad šireg područja Bačke Topole i Vrbasa formirao se jedan manji grmljavinski sistem sa pljuskovima. On će se u severozapadnoj visinskoj struji premešti ka širem području Novog Sada.

Istovremeno, do snažnog razvoja vertikalne oblačnosti došlo je i iznad Segedina i ovaj grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima u severozapadnoj visinskoj struji u naredna dva sata premeštaće se ka širem području Kikinde, a potom dalje prema Rumuniji.

U ovom času jačeg razvoja vertikalne oblačnosti ima i u planinama istočne Srbije i ova nestabilnost donosiće pljuskove sa grmljavinom planinskom području između Paraćina i Bora, u blizini Rtnja.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom do kraja dana biće i u planinama na jugoistoku i jugozaapdu Srbije, na delovima Peštera i Kosova i Metohije.

U ostalim predelima Srbije biće vedro i vrelo, a temperature dostižu 35-36°C. Nakon pljuskova osvežilo je u Leskovcu na 29°C, na Zlatiboru na 26°C, u Sjenici na na 21°C, a Kopaonik meri 19°C.

Za razliku od današnjeg, sutrašnji dan doneće znatno veće nestabilnosti i to širem podurčju Srbije.

Inače, toplotni talas na području Srbije zadržaće se sve do kraja sedmice.

Pred nama je i još jedna topla, u Vojovodini i na severu Srbije i tropska noć, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 23°C. Prijatnije će biti u ostalim predelima Srbije, uz temperature od 17 do 19°C, a na Kopaoniku i u Sjenici biće ispod 15°C.

(Telegraf.rs