Po prvi put u Smederevskoj Palanci realizovan romski festival "E kulturako”

Vreme čitanja: oko 2 min.

U okviru manifestacije prikazan je bogat kulturni program

Foto: Aleksandar Nedeljković

Juče je u Smederevskoj Palanci u organizaciji udruženja “Amaro drom” održan po prvi put festival romske kulture i tradicije “E kulturako”.

Festival je imao cilj da promoviše očuvanje romske kulture i tradicije, da se razvije međukulturalni dijalog institucija i romskih udruženja i da se ostvari bolja saradnja i veća tolerancija sire društvene zajednice.

"Na ovaj način predstavljena je romska kultura koja je obuhvatila veliki broj umetničkih dela koja uključuju motive romskog života kroz pesme, priče, legend i fotografije, kao usmeno prenošnje nematerijalne kulture se generacija na generecije", rekla je na početku Zdravka Simić organizatorka manifestacije.

Festivalu su pristustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, narodna poslanica Nataša Tasić-Knežević, direktorka Kancelarije za inkluzuju Roma Ljiljana Mihajlović, generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Bajram Morina, pomoćnik predsednika saveta romske nacionalne manjine Dragan Vasic Gagi, kao i veliki broj građana Smederevske Palanke.

Pre manifestacije u predsedništvu opštine Smederevska Palanka, održan je sastanak predstavnika romskih institucija, udruženja Roma i čelnika opštine Smederevska Palanka. Sastanku su pristustvovali zamenica predsednika opštine Đurđina Mladenović, predsednica Skupštine Radmila Radisavljević i načelnica opštinske uprave Gordana Kostić.

Teme koje su obrađene na ovom sastanku ticale su se problema romske zajednice čije rešavanje je od suštinske važnosti za njihovu integraciju.

Predstavnici romskih institucija su dali predlog da se u budućnosti u ovoj opštini formira Romski kulturni centar, da se organizuju obuke za lakše zapošljvanje mladih Roma i Romkinja i da se zaposli veći broj nastavnika romskog jezika i više pedagoskih asistenata u osnovnim školama.

U okviru manifestacije prikazan je bogat kulturni program. Deca su čitala romsku poeziju istaknutih romskih knjiženika Rajka Jovanovića i Maje Jovanović. Postavljeni su štandovi sa tradicionalnom romskom kuhinjom.

Organizovana je i modna revija sa istaknutim detaljima romske narodne nošnje, a na kraju je organizovana i prodajna izložba slika sa motivima iz romskog života.

Zdravka Simić je na kraju manifestacije rekla da su ovakve manifestacije jedinstvena prilika kada se većinsko stanovništvo neposredno upoznaje sa romskom kulturom i tradicijom i na taj način se razbijaju sve predsrasude i stereotipi o ovoj nacionalnoj manjini.

"Ovo je prilika gde možemo srušiti predrasude o romskoj zajednici, ovo je prilika gde možemo naučiti nešto o bogatoj romskoj kulturi. Hvala jos jednom svim gostima i učesnicima, aktivistima i volonterima koju su pomogli da se realizuje ovakav divan događaj", zaljučila je.

(Telegraf.rs/Aleksandar Nedeljković)