Lepa Biljana ruši predrasude o Romima: Diplomirala na Medicini, želi da bude pedijatar, pomaže i kao volonter

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biljana Hajrizi kaže da nikada nije imala problem sa diskriminacijom ili učenjem * Volontira u Crvenom krstu Vrbas i NURDOR-u

Foto: Kancelarija za inkluziju Roma

Biljana Hajrizi je mlada Vrbašanka koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i stekla zvanje doktora medicine. Trenutno stažira u Domu zdravlja Novi Sad, a želja joj je da specijalizuje pedijatriju.

Obrazovanje je za svakog čoveka veoma važno i ono se uvek isplati, kaže Biljana Hajrizi. Dodaje da nikada nije imala problem sa diskriminacijom ili sa učenjem, naprotiv.

- Polaskom u prvi razred osnovne škole roditelji su me učili da budem odgovorna i vredna i zaista sam to i bila tokom celokupnog školovanja. Bitan faktor je što sam ja zavolela učenje i vrlo brzo postala samostalna u obavljanju školskih obaveza. Svaku školsku godinu završila sam sa odličnim uspehom. Išla sam na školska takmičenja iz srpskog jezika, istorije, fizike, biologije i osvajala prva mesta. Učestvovala sam u školskom horu i tamburaškom orkestru. Zahvaljujući svemu tome izabrana sam za đaka generacije na kraju osmog razreda, OŠ „Svetozar Miletić“ u Vrbasu. Nisam imala negativna iskustva tokom obrazovanja, ni u srednjoj školi ni na fakultetu. Imala sam divnu vaspitačicu, učiteljicu, divne nastavnike i profesore koji su uvek bili objektivni. Prepoznali su moj potencijal, često hvalili moje rezultate i motivisali me za dalji napredak - priča Biljana.

Pored svih obaveza koje Biljana ima, kaže da uvek odvaja vreme za volontiranje. To je ispunjava i ima potrebu da drugim Romima i Romkinjama pomogne u sveopštoj integraciji, naročito u obrazovanju.

- Pored obaveza koje imam, odvajam vreme za volontiranje. To je vrlo humana aktivnost i svima preporučujem. U Crvenom krstu Vrbas, još kao devojčica sam bila aktivna u pomaganju starijim sugrađanima. Za vreme vanrednog stanja 2020. godine naša pomoć starijim sugrađanima, koji nisu smeli da izlaze iz svojih domova, je bila od ogromnog značaja. Obavljali smo im kupovinu namirnica, lekova i svega ostalog i dostavljali na kućnu adresu. Aktivni sam volonter udruženja NURDOR kako bih podržala decu i njihove roditelje koji vode teške životne bitke. Naročito se trudim da mladim Romkinjama pokažem na svom ličnom primeru koliko je obrazovanje važno i da samo ukoliko se školuju i obrazuju mogu da budu nezavisne i da žive bolje.

Biljana u budućnosti želi da specijalizuje pedijatriju. Kaže da obožava decu i da joj posao sa njima pričinjava ogromno zadovoljstvo.

- Trenutno odrađujem pripravnički staž za doktore medicine u Domu zdravlja Novi Sad, dok sam određeni deo pripravničkog staža obavila u Kliničkom centru Vojvodine i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Izdvojila bih pedijatriju kao moju omiljenu oblast. Mnogo bih volela da dobijem specijalizaciju iz te oblasti i postanem pedijatar. Volim decu i želim da svoj posao usmerim na njih.

Biljana Hajrizi često motiviše mlade Rome i Romkinje, tako što im objašnjava koliko je obrazovanje važno i da bez toga romska zajednica nema bolju budućnost.

- Moja poruka mladima je da se školuju i obrazuju kako bi svoju budućnost menjali na bolje. To je jedini način da toliko željenu integraciju romske zajednice učinimo prihvatljivijom i mogućnom - navodi ona.

(Telegraf.rs / Aleksandar Nedeljković)