Stanovništvo više nije u opasnosti: Opada nivo reke Drave, vrh vodenog talasa trenutno prolazi Belišćem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je izjavio direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, vodostaj Drave kod Donjeg Miholjca pao je ispod 500 centimetara, što znači da se ide van mera vanrednog stanja, ali da će na području Osijeka na snazi ostati redovne mere odbrane od poplava

Foto: Wikipedia/Zdenko Brkanić

Vodostaj rijeke Drava neće predstavljati opasnost u Osijeku iako bi sutra u sutra trebalo da dostigne svoj maksimum, naveo je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako je izjavio, vodostaj Drave kod Donjeg Miholjca pao je ispod 500 centimetara, što znači da se ide van mera vanrednog stanja, ali da će na području Osijeka na snazi ostati redovne mere odbrane od poplava.

Đuroković je rekao da vrh vodenog talasa trenutno prolazi Belišćem, piše Srna, prenosi Blic.

- Od sutra će se situacija relaksirati i nema više prepreka da Drava mirno teče prema Dunavu čiji vodostaj nije visok i bez problema može da primiti reku Dravu - rekao je Đuroković.

"Ne prilazite vodi ako nema potrebe"

Načelnik Štaba civilne zaštite Osiječko-baranjske županije Mato Lukić rekao je da je naselje Karašica nedaleko od Osijeka okružila voda, te upozorio građane da ne prilaze tom delu dok ne prođe vodeni talas.

- Podignuta je barijera u dužini od 750 metara i nema veće opasnosti za naselje - rekao je Lukić.

On je dodao da su sve operativne snage Civilne zaštite Osiječko-baranjske županije u stanju pripravnosti.

Kako je "Blic" juče pisao, reka Drava se izlila na šetalištu na levoj obali u Osijeku, ali da je porast vodostaja "očekivan".

Podsetimo, reka Drava je usled nevremena i poplava prošle nedelje dostigla rekordni nivo!

(Telegraf.rs)