Dodatni časovi fizičkog u 120 odeljenja u Srbiji: "Motoričke sposobnosti učenika sve gore"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Saveza nastavnika fizičkog Srbije poručuju da će Ministarstvo prosvete odlučiti o izboru škola

Foto-ilustracija: Shutterstock

Od 1. septembra u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola uvode se dodatni časovi fizičkog vaspitanja. Miroslav Marković iz Saveza nastavnika fizičkog Srbije rekao je da je stanje motoričkih sposobnosti dece iz godine u godinu sve gore.

"To se ne odražava samo na učenike u tom dobu, već i kasnije u zrelom dobu, kada postanu radno sposobni. Primetili smo da sve više ljudi odlazi na bolovanje, sve je manje radno sposobnog stanovništva i onda smo došli do zaključka da je neophodno od najmlađih razreda da se krene sa reformom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja", ističe Marković za RTS.

Časove će držati i učitelji i nastavnici

Predviđeno je, objašnjava, da u mlađim razredima tri časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja drže učitelji, a dva časa nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

U starijim razredima, dodaje, to bi bili samo nastavnici fizičkog, kao i u srednjoj školi.

Učitelji, koji smatraju da će ostati bez dovoljnog broja časova, neće imati taj problem, kaže Marković, pošto će, kako je objasnio, tri časa i dalje oni držati, kao što su držali i do sada, a dva časa će držati nastavnici fizičkog.

Pomoć deci koja imaju zdravstvene probleme

Vodilo se računa, potvrdio je Marković, i o tome da te vežbe pomognu deci koja imaju zdravstvene probleme.

"Individualizacija u nastavi je već prisutna, tako da nastavnik treba da i sumativno i formativno prati svako dete, i na osnovu podataka sa testiranja koja su već obavezna programom nastave i učenja, može da pravi program posebno za svakog učenika", ističe Marković.

Koje škole će biti uključene u projekat

Izabrano je 120 odeljenja, koliko će škola biti, Savez će dati predlog, a Ministarstvo prosvete će odlučiti, navodi Marković.

"To će biti škole koje rade u projektu obogaćenog jednosmenskog rada i iz prostog razloga što oni imaju i prostorne i vremenske mogućnosti za realizaciju ovakvog projekta", objašnjava Marković.

Nada se da bi projekat mogao da zaživi u svim školama od sledeće školske godine, ali naglašava da to nije samo projekat Ministarstva prosvete, već su u projekat uključeni i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta.

(Telegraf.rs)