"Ovako nešto se nikad ranije nije desilo": Orkanski vetar u Kikindi oborio krst sa crkve visok dva metra

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom, kao i u drugim selima, vetar je obarao stabla i grane. Orkanski vetar u Kikindi je oborio desetak stabala i polomio veliki broj grana

Usled stravičnog nevremena koje je pogodilo Kikindu došlo je do štete koja nije zabeležena ranije. Krst koji je sa tornja crkve Svetog Arhangela Mihaila pao u dvorište ove svetinje potpuno je uništen. 

- Od sveštenika Slavka Jovanovića saznao sam da je greda na kom je bio krst bila trula. Pod naletom jakog vetra, greda je pukla pa se krst obrušio i završio u crkvenom dvorištu. Ovako nešto se nikada ranije nije desilo, barem koliko je meni poznato. Krst je visok dva metra, a postavljen 2004. godine. Potpuno je uništen i moraće novi da se postavi - rekao je Goran Ristić, predsednik Saveta MZ Mokrin, piše gradski.online.

U ovom, kao i u drugim selima, vetar je obarao stabla i grane. Orkanski vetar u Kikindi je oborio desetak stabala i polomio veliki broj grana.

Takvih slučajeva bilo je u centru grada, u nekim ulicama, poput Kralja Petra Prvog, kod Železničke stanice, ali i u Mikronaselju. Tamo su neka vozila oštećena, a stradale su klima uređaji na zgradama.

Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, kaže da su nadležne službe nastavile juče započeto saniranje posledica nevremena:

- U Kikindi je palo desetak stabala. Neka su pala na stambene objekte, na krovove i ograde kuća. Nalet vetra nisu izdržali lišćari i četinari. Konkretno, sibirski brest i američki koprivić, a na nekim mestima su stabla izvaljena iz korena. Kada se prestala stabla uklone i objekti srede, saniraćemo polomljene grane u krošnjama. Negde su takve grane ostale u krošnjama, ili su nepravilno polomljene, pa je intervencija neophodna. Moram da kažem da su ovakve nepogode nešto novo za sve nas, a rezultat su klimatskih promena. Sa vrha Vojvođanke banke je palo oko 30 kvadratnih metara lima - nabraja Narančić.

Čim je vreme dozvolilo, na teren su izašli vatrogasci, policija, komunalne službe, firme koje imaju adekvatnu mehanizaciju i dozvolu na rad na visini, kao i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

(Telegraf.rs)