"Vidi ih, izvadili frižider nasred plaže": Tek ćete se iznenaditi kad vidite ko su ovi paradajz turisti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Fejsbuk grupi "Grčka uživo" osvanula je fotografija jedne porodice koja je sa sobom ponela ceo frižider sa hladnim pivom i po kojim sendvičem

Foto: Privatna arhiva/M. G.

Svima nam je izraz "paradajz turista" dobro poznat. Srbi se često šale na ovaj račun, pa čak i po društvenim mrežama dele svoje fotografije na kojima je primetno da su na plažu u stranoj zemlji poneli sendviče, sokove, a neki čak i pečenje.

Ipak, na Fejsbuk grupi "Grčka uživo" osvanula je fotografija jedne porodice koja je sa sobom ponela ceo frižider sa hladnim pivom i po kojim sendvičem. Ipak, ono što je iznenadilo srpske turiste u ovoj zemlji, jeste činjenica da su vlasnici frižidera zapravo Grci.

- E sad će mnogi skočiti i podeliti se na dve strane... Ali pre toga da vam svima kažem...U pitanju su Grci koji su u frizu doneli hladno pivo i po koji sendvič za decu. Ja sam lično paradajz turista, a ovo sam okačio iz razloga da pokažem da to nije loše i da to rade čak i domaćini... Jedino poštujem da kada već odete u beach bar nije pristojno nositi svoje piće i grickalice, isto kao u bioskop kada odete - napisao je član ove grupe.

I naravno, kako je i predvideo ovaj Srbin, komentari su bili podeljeni na dva dela. One koji ohrabruju paradajz turizam, ali i one koji smatraju da on ne podrazumeva frižider sa sendvičima, već motanje sarmi, pečenje i nošenje kilograma mesa preko granice.

- Mene zanima otkad je sramota poneti hladno piće i zanimaciju za zube, dobro, i za stomačić, peškir i suncobran na plažu?! I ko je, uopšte, taj neko čiji kriterijum je bitan?! - glasio je jedan od komentara.

- Pre neki dan je jedna baka svom unuku izvadila špagete sa bolonjez sosom..najopuštenije, mora dete jesti kuvano - napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

Ipak, bilo je i onih koji su produbili definiciju "paradajz turizma".

- Sudeći po komentarima izgleda da mnogi nisu razumeli izraz " paradajz turista". To se odnosi na one što motaju sarmu pa zalede, što nose preko granice mleko, vodu i svašta još za svih 10-12 letovanja, kao da su sve to u Srbiji sami proizveli pa ih ništa ne košta. Ova druga kategorija koja ode u supermarket i pokupuje namirnice za sendviče koje će poneti na plažu, kao i piće u ručnom frižideru nisu paradajz turisti. Zna se kako se prenosi hrana iz jedne zemlje u drugu, naročito u EU. Kada bi carinici krenuli da sve pregledaju 80% bi oduzeli kao nedozvoljenu robu, a na granici bi se čekalo 18 sati umesto ovih tričavih 2-3 - navela je jedna Srpkinja.

Sudeći po stavovima naših građana, u paradajz turizmu ne vide ništa loše, a čak ga i ohrabruju. Naši građani većinom su saglasni - normalno je nositi hranu na plažu, a svakodnevna ishrana po restoranima u inostranstvu za njih predstavlja odraz bahatog ponašanj.

(Telegraf.rs)