Brnabić: Dopune zakona omogućiće posebnu psihijatrijsku ustanovu za decu, obećali smo građanima bezbednost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je navela Brnabić, izmene i dopune zakona omogućiće stvaranje psihijatrijske ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je u Jutarnjem programu televizije Prva o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Javna rasprava o izmenama i dopunama održana je u petak u Palati Srbija, a za okruglim stolom sedeli su predstavnici Ministarstva zdravlja i pravde, kao i stručna javnost.

Kako je navela Brnabić, izmene i dopune zakona omogućiće stvaranje psihijatrijske ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem.

- Predloženim dopunama zakona se predviđa posebna psihijatrijska ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem. Predlog zakona dozvoljava na osnovu odluke konzilijuma da se takva deca zadrže radi lečenja i praćenja. Mi nemamo takve psihijatrijske ustanove. Moramo da donesemo ove izmene i dopune zakona da bismo imali takvu ustanovu u koju bismo mogli i K.K. da smestimo. Poenta je da pruža podršku licima koja imaju smetnje - navela je premijerka.

Ona dodaje da u fokusu nije samo kažnjavanje takvih lica, već i njihovo lečenje i dijagnostika.

- Ne samo da se kazne, već i da se leče, ali i da se obezbedi sigurnost svih građana u Srbiji. To smo obećali roditeljima ubijene dece, ali i u OŠ "Vladislav Ribnikar" i svim građanima Republike Srbije. Mi smo neposredno posle tragedije to obećali i predsednik Vučić je sa tim izašao, a za to su potrebne izmene i dopune zakona. Ja sam insistirala da to bude na javnoj raspravi. Usvajanjem ovog zakona otvorićemo put ka stvaranju ovakve ustanove - zaključila je ona.

Podsetimo, raspravi je prisustvovala i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić koja je istakla za Telegraf.rs da u određenim slučajevima nije neophodan potpis roditelja za smeštaj deteta u psihijatrijsku ustanovu, i to ukoliko psihijatrijski konzilijum odluči da je pojedinac opasan po okolinu i sebe.

Na pitanje Telegrafa da li će ubuduće biti potreban potpis roditelja ili staratelja da bi se dete za koje se sumnja da je počinilo krivično delo smestilo u psihijatrijsku ustanovu, Grujičić je navela da je u drugim članovima iz postojećeg Zakona iz 2013. godine tačno definisano kada je neophodan pristanak staratelja ili samog pacijenta, u zavisnosti od uzrasta, a kada ne.

- Ako psihijatrijski konzilijum odluči da je određena osoba opasna po okolinu i po sebe, neće morati da postoji saglasnost. Videćete da se većina naših promena odnosi na konzilijarno odlučivanje i zaista mislim da je s obzirom na ogromnu odgovornost koja sada leži na našim dečijim psihijatrima, potrebno da to bude konzilijarna odluka - rekla je ona.

(Telegraf.rs)