"Začuo se huk": Vrbas kao posle bombardovanja, soliter uništen, roletne iščupane, a prozori slomljeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Vrbas olujni grad došao je iz Kule i ostavio trag na svakom objektu na koji je naišao, a najviši objekti najviše su stradali

Jučerašnji grad koji je pokosio Vrbas i okolna sela naneo je ogromnu materijalu štetu meštanima. Ekipa Telegrafa otišla je u Vrbas i Savino Selo da se uveri u kakvom stanju su stanovnici i njihova domaćinstva.

Olujni grad potpuno je razorio Vrbas. Kugle leda sručile su se na varošicu, a meštani jutro nakon katastrofe provode pokušavajući da skupe ostatke svega što su godinama stvarali.

Putevi i trotoari prekriveni su vodom, crepom, staklom i granjem, a ljudi? Oni se sreću na ulicama i prepričavaju jedni drugima šta su preživeli i organizuju se u kolektivne akcije kako bi pomogli onima kojima je šteta najveća.

U Vrbas olujni grad došao je iz Kule i ostavio trag na svakom objektu na koji je naišao, a najviši objekti najviše su stradali.

Soliter sa crveno-belom fasadom potpuno je uništen. Prozori su slomljeni, roletne iščupane a fasada uništena.

Savino Selo, Kucura, Vrbas i Bačko Dobro Polje mesta su koja su najviše oštećena. Hiljadu domaćinstava ostalo je bez struje u nekom trenutku, a vetar je iščupao i jelku staru čak 30 godina, odneo krov sa vrtića i pokosio njive.

Dok smo se vozili ka Savinom Selu, prizor koji smo zatekli pored puta polako su nam je nagoveštavao šta nas čeka kad uđemo u selo. Zaštitni znak vojvođanske ravnice - njeni suncokreti i kukuruzi koji se pružaju celim putem bili su sa pognutim glavama, baš kao i meštani sela.

"Imam četvoro dece, sve je pucalo, staklo je letelo na sve strane, a deca su se od straha razbežala. Ne znam šta da radim", kaže za Telegraf.rs Monika Blaćinski, majka četvoro maloletne dece.

Da su Srbi tu jedni za druge kada je teško dokazuje prizor koji smo zatekli na licu mesta. Naime, sve komšije su se udružile da pomognu samohranoj majci da sanira štetu.

"Imam devojčicu od 12 godina. Jako se uplašila kada je sve počelo da tuče na sve strane. Samohrana sam majka i tek smo renovirali kuću, nemam predstavu kolika je šteta, to tek treba da utvrdimo. Sreća, pa imamo dobre komšije, kuća izgleda kao posle NATO bombardovanja", priča Bojana Pećanac sa suzama u očima.

Meštani Savinog Sela su očajni, a poljoprivrednicima je ova godina nanela, kako kažu, nezapamćenu štetu. Oluja im je uništila kuće i njive, sve ono što su čitav život gradili nestalo je za deset minuta.

"Zemlja je skroz uništena, više ništa nemam. Nijedna šljiva nije ostala, kukuruzi, suncokreti, sve je počupano i opustošeno. Nadamo se da će država da nam pomogne", kaže meštanin Savinog Sela.

Danas se u opštini Vrbas sastalo hitno opštinsko veće u nadi da će doći do nekog rešenja i pomoći meštanima opštine.

"Svi sugrađani moći će da prijave štetu. Biće formirana dežurstva. Sugerisaćemo im da slikaju sa deset slika iz različitih uglova pa ćemo pokušati da nadoknadimo štetu", kaže Marija Maraš, član Opštinskog veća.

(Telegraf.rs)