Vera i Predrag brinu o psima, trenutno imaju 25: To nije odluka već život koji ne možeš da zamisliš drugačijim

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Kupili smo kuću sa velikim dvorištem i van grada. Izabrali smo najlepše selo sa najčistim vazduhom. Cilj je bio da životinje imaju više slobode i žive bezbrižnije, bez tenzije", kaže Vera

Foto: Pxhere

Vera Živković Ilić i Predrag Ilić su bračni par čiji je život ispunjen ljubavlju prema životinjama. Njihova predanost i posvećenost napuštenim životinjama postala je način života, inspirisana vrednostima koje su im usađene još od detinjstva. Kroz godine, ovaj par je pomagao mnogobrojnim napuštenim životinjama na različite načine. Nedavno su se iz Pančeva preselili u Bavanište. Odluka o selidbi doneta je s ciljem da njihove udomljene životinje imaju više slobode i bezbrižniji život, ali i zbog čistijeg vazduha. Vera i Peđa trenutno imaju 25 pasa i svi su spašeni sa ulice. Briga o tolikom broju životinja zahteva ogromnu količinu vremena, energije i posvećenosti, ali i novca. Sugrađani imaju priliku da pomognu ovim divnim bićima na različite načine - mogu donirati hranu, lekove, piše 013info.rs.

Ceo život im je ispunjen ljubavlju prema životinjama. Na pitanje kako je došlo do toga da im se na neki način u potpunosti posvete, Vera kaže da sve potiče iz porodice, iz toga kako vas roditelji vaspitaju i kakve vam vrednosti usade.

- Oboje smo odrasli uz roditelje, bake i deke koji neizmerno vole životinje i koji su im i sami kroz svoje živote pomagali. Odrastali smo uz životinje, ali mislim da se sa tom količinom empatije prema drugom živom biću osoba i rađa. Spontano, kroz godine, to postaje način života. To nije odluka, već jednostavno život koji ne možeš da zamisliš drugačijim. Zahvalni smo im zbog toga, vaspitali su nas da budemo to što jesmo.

Vera i Predrag pomažu i napuštenim, ali i vlasničkim životinjama.

- Pomagali smo im na razne načine. Hranjenjem, odhranjivanjem novorođenčadi, vakcinisanjem, sterilizacijama, kastracijama, lečenjem, sklanjanjem sa ulica, udomljavanjem. Vaspitavanjem i vežbama. Takođe, imamo i pse pomagače, koji su više puta do sada davali krv psima koji su bili životno ugroženi.

U Bavanište su se preselili pre nekoliko meseci.

- Kupili smo kuću sa velikim dvorištem i van grada. Izabrali smo najlepše selo sa najčistim vazduhom. Cilj je bio da životinje imaju više slobode i žive bezbrižnije, bez tenzije. Takođe, želeli smo čist vazduh i zbog nas i zbog Lele koja pati od hroničnog bronhitisa. Trenutno imamo 25 pasa, svi su spašeni sa ulice i svi imaju priče koje su manje ili više teške. Imamo i miša Gileta, on je šef ekipe, kaže Vera kroz smeh i dodaje - mace nemamo više, poslednji naš mačak je uginuo u dvadesetoj godini i svakoj sledećoj kojoj smo pomogli, našli smo dom.

Najstariji je Đole, najmlađa Tanja

Najstariji član se zove Đole, napunio je 17 godina.

- Inače je poznata gradska njuška koju smo udomili kad je imao 13 godina i koja sada uživa u penziji i preporođen diše punim plućima. Najmlađa članica je Tanja, ima svega tri meseca. Nju smo spasili iz kanala u koji je neko bacio s namerom da je udavi, a pre toga joj je slomio karlicu. Ona je sada potpuno oporavljeno i veselo štene.

Rad sa životinjama i briga oko istih iziskuje mnogo vremena i odricanja.

- Morate da mu se posvetite u potpunosti. Počevši od toga da ih lepo i kvalitetno hranite, vaspitavate, vakcinišete, sterilišete, da ih lečite ako ima potrebe za tim, da ih češljate i održavate higijenu kako njih samih tako i prostora u kom borave. Morate svakodnevno da radite sa njima, da li kroz igru sa lopticama, da li kroz učenje novih stvari i lepog ponašanja kroz nagrade. Kada nešto volite, to vam ne predstavlja problem već zadovoljstvo. Na kraju dana kada sednete i vidite ih srećne, dobre, spokojne, nakon svega lošeg što su prošli, znate da to nema cenu.

Troškovi su jako veliki. Nije poenta, kaže Vera, samo nahraniti životinju, da bi bila zdrava, treba je hraniti kvalitetno, jer dobra klopa je pola zdravlja.

- Tu su tablete za čišćenje, lekovi koje neki primaju povremeno kako bi se izlečili od nekih bolesti, a i redovne terapije koje primaju hronični bolesnici. Pelene, prostirke, zaštite od buva i krpelja, zaštite od srčanog crva, godišnje vakcine protiv zaraznih bolesti, vakcine protiv besnila koje su između ostalog i zakonom propisane. Suplementi za stare pse, suplementi za štenad koja se razvijaju. I ništa od navedenog nije luksuz ni preterivanje već nešto što svakom psu treba kako bi bio zdrav i funkcionisao normalno.

Mogu se donirati hrana i lekovi

- Ranije nam je bilo lakše i mogli smo sami mnogo toga, ali sada nam je već potrebna pomoć kako bi ova oaza funkcionisala zdravo i normalno. Ko želi da pomogne ovim divnim bićima, može putem hrane, lekova. Ko želi da dođe i da ih upozna - naša vrata su uvek otvorena. Apelujem na građane da čuvaju svoje ljubimce i da budu odgovorni. Da ih ne ostavljaju i ne izbacuju. Da ne budu grubi prema napuštenim psima, dovoljno im je tuge i tenzičnog uličnog života, već da im pomognu koliko mogu. Dobro se dobrim vraća, zapamtite i vodite se tim kroz svoj život, poručuje Vera Živković Ilić.

(Telegraf.rs)