Dekan fakulteta o samo jednom brucošu na fizici: "To je tuga, ali..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dekan Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Belča ocenio je povodom upisa samo jednog brucoša na katedri za Opštu fiziku, da mladi u Srbiji ne žele da budu nastavnici i da rade u školi.

Kako je rekao, razlog je taj što je ta profesija degradirana i sistemski uništavana godinama.

- Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva - rekao je Belča za današnji list Nova, a prenosi 021.

On smatra da država mora da podrži nastavničke smerove tako što će ih podići na viši nivo, ali da dok vlast i oni čija je uloga promena sistema ne shvate da je obrazovanje osnova društva, "neće nam biti bolje i nemamo čemu da se nadamo".

- Ljudima koji žele da rade u školama u manjim mestima u zemlji i u selima država mora da obezbedi stambeni prostor, uslove za rad i veće plate. Mora se vratiti dostojanstvo učiteljima i nastavnicima - kazao je Belča.

Ocenio je i da učenici u Srbiji upisuju fakultete koje mogu da iskoriste "kao odskočnu dasku za dalje, za bekstvo iz svoje zemlje".

Dekan Fizičkog fakulteta kazao je i da se nikada do sada nije dogodilo da na tom smeru bude jedan brucoš, ali da nije iznenađen slabim odzivom jer je to osma godina kako traje trend pada.

- Samo jedan brucoš na smeru je tuga. Na nastavničkim smerovima na svim fakultetima je loše interesovanje, ali je na fizici traumatično - kazao je Belča i naglasio da je situacija alarmantna i da buduće generacije ne smeju da ostanu bez nastavnika u školama.

(Telegraf.rs)