Dragić je sinoć upecao grdosiju i ostvario ribolovački san: Som težak 61kg i dugačak 220cm
Usidren u čamcu na istom mestu na sredini reke gde je pre dve godine izvadio soma teškog 56 kilograma, uporno je bacao štap i našalio sa kolegom Goranom Šobićem kada je izašao pun mesec
Ušće Drine u Savu je raj za ribolovce, a naročito za najstrastvenije i najstrpljivije koji pecaju somove. "Brkajlije" na ovom mestu često grizu, a dosta je srećnika koji su se kući vratili sa grdosijama teškim nekoliko destina kilograma i dugim preko dva metra.
Sinoć, u smiraj dana, dok se sunce spuštalo sa horizonta i pun mesec pomaljao na nebu obasjavajući reku, Dragiću Blagojeviću iz Bogatića se posrećilo da iz dubine "udari" neman teška 61 kilogram i dugačka 220 centimetara.
Usidren u čamcu na istom mestu na sredini reke gde je pre dve godine izvadio soma teškog 56 kilograma, uporno je bacao štap i našalio sa kolegom Goranom Šobićem kada je izašao pun mesec.
- Ili ćemo se prazni vratiti kući ili će udariti somina kapitalac - glasno je pomislio nakon što su prethodno štap savila dva teža bucova.
A onda se štap sa varalicom i dve udice dobro zatresao i nešto ga je sa dubine oko 2 metra vuklo još dublje. Adrenalin je u trenutku skočio, ruke su zadrhtale, a dlanovi se znojili. Posle desetak minuta je shvatio da je "udario" težak som.
Uzbuđenje je raslo, a borba i nadmudrivanje sa lukavom i jakom ribom potrajalo je oko 40 minuta.
- Oprema mi je dobra, štap sa strunom 0,25mm i Šimano mašinicom, varalica sa 4 udice, ali u borbi sa somom važno je biti koncentrisan i strpljiv jer ulov može da se otkači ili zapetlja u dubini među panjevima, granjem, stablima i ko zna čime što je voda donela, pa sve pokida. Imao sam sreće i posle 40 minuta sam ga izvukao da bi mogao kukom da ga zakačim i sa Goranom utovarim u čamac - priča Dragić.
Pecaroši na obali su pomogli da se grdosija smesti u gepek automobila, a sa ulovom se uputio pravo kod tasta Rajka Novakovića poznatog privrednika koga svi poznaju po nadimku "Golubar".
- Njegov 72. rođendan je 7. jula, na Ivanjdan. Nedavno se našalio: 'Ajde zete upecaj jednog soma da ga ispečemo i pozovem familiju i prijatelje na ručak i proslavim rođendan'. Tako i bi, mada se nismo nadali kapitalcu na trpezi - kroz smeh priča Dragić.
Bez kože koju su odrali, glave i sala, u šnicle je isečeno oko 40 kilograma mesa da se počaste gosti, spremi u miloštu i malo sačuva u zamrzivaču.
(Telegraf.rs)