Kako prepoznati otrovnu pečurku i kako reagovati ukoliko je konzumirate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakako ukoliko ste ljubitelj pečuraka najpouzdanije je uzimati ih od proverenih otkupljivača.

Obilne padavine prethodnih meseci u Srbiji pogodovale su rastu gljiva, pa su i berači u ivanjičkom kraju masovno krenuli da ih sakupljaju. Ipak, uvek postoji bojazan da se među mnogobrojnim jestivim pečurkama nađe i po koji otrovni parnjak, piše Infoliga.

Na teritoriji naše opštine najviše se beru lisičarke i vrganji, a prema rečima Milinka Nešovića, vrsnog poznavaoca gljiva i otkupljivača najbitniji je pristup berača koji i po samom neprijatnom mirisu može otkriti da li je pečurka otrovna.

Dr Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe ističe da u ivanjičkom Domu zdravlja, na svu sreću, godinama nisu imali slučaj smrtnog ishoda usled konzumiranja otrovnih pečuraka. Takva trovanja su vrlo teška i često smrtonosna, a simptomi najviše zavise od količine koju je pacijent pojeo.

Svakako ukoliko ste ljubitelj pečuraka najpouzdanije je uzimati ih od proverenih otkupljivača.

Postoji više od 300 vrsta jestivih pečuraka od kojih se samo desetak komercijalno uzgaja i koristi u ishrani, a zbog svoje hranljivosti pečurke mogu da zamene mnoge važne namirnice. Poznate su po svojim antibakterijskim svojstvima, a ukoliko se redovno konzumiraju smanjuju holesterol i dobre su za imuni sistem.

(Telegraf.rs)