Još jedna teška i neprospavana noć za meštane jagodinskih sela: Tri dana se bore protiv bujica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vanredna situacija je na snazi u svim Pomoravskim gradovima i opštinama, kao i još 30. gradova i opština širom Srbije

Foto: Aleksandar Nedeljković

Kiša koja u Pomoravlju pada, sa kraćim prekidima, već četiri dana, nanela je ogomnu materijalnu štetu velikom broju sela koja pripadaju Jagodini. Najgora situacija je u selima Kolari, Glavinci, Dragoševac i Trnava, gde se meštati sa vodenom stihijom bore puna tri dana.

Tokom jučerašnjeg dana i sinoć korita reka Dulenka i Županka nisu mogli da prime ogromnu količinu vode i došlo je do izlivanja na starom putu Jagodina-Rekovac. Te dve reke su pritoke Lugomira koji je

takođe meštanima okolinih jagodinskih sela načinio veliku materijalnu štetu.

Meštani Kolara, Glavinaca i Dragoševca kažu da ne pamte da je ovolika količina kiše pala za tako kratak period. Stariji meštani se prisećaju 1999. godine kada su se reke Dulenka i Županka izlile, ali kažu da

šteta nije bila ni blizu ove.

Takođe, prisećaju se i 2014. godine, kada su ova sela bila polavljena, ali ni tada situacija nije bila dramatična kao sada.

Na delu magistralog puta Jagodina - Kragujevac noćas je došlo do velikih oštećenja. U toku je sanacija tog putnog pravca, a radnici komunalnih preduzeća teškom mehanizacijom vade panjeve i drveće koje se gomila ispred mostova kako ne bi došlo do zagušenja. Na kritičnim mestima postavljene su vreće sa peskom.

Sinoć je takođe poplavljen deo sela Trnava, a vatrogasci spasioci su čamcima evakuisali pojedina domaćinstva.

Što se tiče ćuprijske opštine, sutacija je za sada pod kontrolom, iako je Velika Morava porasla za više od dva i po metra. Nije došlo do izlivanja i sam grad, ali i okolna sela nisu pretrpela veću materijalu štetu.

Vanredna situacija je na snazi u svim Pomoravskim gradovima i opštinama, kao i još 30. gradova i opština širom Srbije.

(Telegraf.rs/A. Nedeljković)