Leskovački gimnazijalci pokazali talenat u kuhinji: Za neka od ovih jela nikada niste čuli

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Ideja je bila od strane učenika sa ciljem da se pokaže kako se kulture prožimaju i međusobno i kako uticaj drugih kultura utiče na našu, gde spadaju tradicionalna jela - rekla je nastavnik Snežana Krstović Zdravković

Foto: JuGmedia

Na nacionalnoj izložbi jela pod nazivom "Svetska kuhinja", koju su osmislili i realizovali pojedini učenici Gimnazije Leskovac u saradnji sa nastavnicima, na meniju su se našli brojni specijaliteti. Čokoladna salama, harira, rogan josh, bandeja pajs samo su neki od recepata i jela koji su danas izloženi. 

Recepti i specijaliteti koji su predstavljeni dolaze iz ralzličitih kuhinja: Maroka, Irske, Egipta, Kolumbije, ali i Indije, Dubaija, Rumunije i Srbije. Prema rečima nastavnice Gimnazije Snežane Krstović Zdravković projekat koji su sproveli simbolično su nazvali "Prijatno", a njegov cilj je bio da se pokaže uticaj različtih kultura na srpsku kulturu, prenosi JuGmedia.

- Ideja je bila od strane učenika sa ciljem da se pokaže kako se kulture prožimaju i međusobno i kako uticaj drugih kultura utiče na našu, gde spadaju tradicionalna jela - rekla je nastavnik Snežana Krstović Zdravković.

Prema njenim rečima najviše izloženih jela bilo je sa područja Turske i to ne slučajno, već zbog toga što se turski uticaj može lako povezati sa našom zemljom.

Učenica drugog razreda i predsednica Đačkog parlamenta Lela Stojanović naglasila je da vannastavne aktivnosti, poput ove, i te kako utiču na razvijanje i formiranje ličinosti, a veštine koje se stiču pomaže pri upisivanju pojedinih fakulteta.

- Volim da kuvam i da istražujem sve što se tiče hrane, a mislim i da su moji vršnjaci, takođe zainteresovani - rekla je Stojanovićeva.

Direktorka leskovačke Gimnazije Dragana Cvetanović kazala je da period od završetka školske godine, od 6. juna pa do danas nije iskorišćen samo za popravljanje ocena, već i za vannastavne aktivnosti, poput ove, koja je danas predstavljena.

(Telegraf.rs)