Sutra je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Nju danas možete dati u ovim mestima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina

Foto: FK Crvena zvezda

Dobrovoljni davaoci krvi nju danas mogu da daju u Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru, a sutra se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. 

Valjevo

Restoran "Lovački dom" od 8.30 do 15 časova

Beograd

Zvezdara, Gradska opština, autobus od 10 do 15 časova

Novi Beograd, Super Vero, autobus od 10 do 14 časova

Novi Pazar

Dom omladine od 9 do 14 časova

Sutra, 14. juna, inače, obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kako bi se uputila neizmerna zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi za za njihov plemenit čin davalaštva krvi.

- Svaka jedinica krvi je od neprocenjive važnosti, a ove godine fokus svetskog dana usmeren je na redovno davanje krvi jer je ono ključ za bezbedno snabdevanje krvlju. Posebna pažnja ukazana je i pacijentima kojima je transfuzija krvi doživotna podrška uz poruku „Živimo zato što dajete, hvala vam!“. Ove godine zemlja domaćin je Alžir - navodi se u saopštenju Instituta za transfuziju krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, u sredu 14. juna radiće od 7 do 19 časova.

Tradicionalna akcija davanja krvi održaće se i ove godine u studentskom domu „Studentski grad“, podršku će pružiti i studenti iz studentskog doma „4. april“. Takođe, akcije davanja krvi održaće se i u Кoceljevi u Crvenom krstu, kao i u Šapcu u Кulturnom centru.

- Pozivamo sve ljude dobrog zdravlja da obeleže Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi na najhumaniji način, da postanu i ostanu davaoci krvi.

Ko sve može dati krv

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Osoba treba da bude zdrava i dobrog opšteg stanja, teža od 50 kilograma, da joj je telesne temperatura do 37 stepeni. Interval između davanja krvi je 3 meseca (12 nedelja) za muškarce i 4 meseca (16 nedelja) za žene.

Davalac krvi u Srbiji ima u proseku 38 godina, stalno je zaposlen i ima porodicu.

(Telegraf.rs)