Ovi predeli Srbije oko podneva biće na udaru veoma snažnih oluja: Očekuju se obilni pljuskovi, lokalno i grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grmljavinski sistemi premeštaće se u severozapadnoj visinskoj struji

Foto: Pixabay

U ovom času nekoliko snažnih grmljavinskih oluja formiralo se nad Srbijom, a najjače su nad delovima Šumadije.

Jedna od njih trenutno se premešta preko područja između Mladenovca i Aranđelovca i na direktnom putu naći će se uskoro Topla, potom i Kragujevac sa okolinom. Pored veoma obilnih pljuskova, očekuje se i lokalna pojava grada i jakih vremenskih nepogoda. Ovaj sistem doneće obilne pljuskove i Pomoravlju, naročito širem području Smedereva, Požarevca, Velikoj Plani i Smerevskoj Palanci.

Drugi grmljavinski saistem premešta se preko centralnih predela Bačke i to područjem između Vrbasa, Bečeja i Bačke Topole.

Nekoliko snažnih grmljavinskih sistema premešta se i preko južnih i centralnih predela Srbije i to naročito iznad južnih predela Šumadije, preko doline Zapadne Morave, Rasinskog i Topličkog okruga, uz snažne pljuskove i svi ovi sistemi premeštaju se ka jugoistočnoj Srbiji.

Oluje sa grmljavinskim pljuskovima beleže se i u Kolubarskom okrugu.

Svi napomenut grmljavinski sistemi premeštaće se u severozapadnoj visinskoj struji.

U predelima grmljavinskih nepogoda u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuje se da padne preko 30-40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pri čemu bi došlo do poplava i bujica kod manjih tokova ili zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Jaki pljuskovi i padavine biće snažnog, ali veoma lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, kako za vikend tako i u narednom periodu preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Telegraf.rs)