Živorad na Peku dnevno pronađe i do gram zlata: Otkrio tajnu bogate reke

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zlatno runo" je i naziv udruženja koje predvodi Živorad Jakobović iz Voluje, jedan od najpoznatijh ispirača zlata na Peku.

Foto: Za media

Reka Pek i njene pritoke smatraju se za najbolje oblasti za pronalaženje zlata, a jedan od najpoznatijih ispirača zlata, Živorad Jakovljević, kaže da može dnevno da pronađe i do gram zlata.

Na istoku Srbije zadržala se legenda da su Argonauti baš na Peku tražili zlatno runo i da je reka upravo tako dobila ime, jer je PEKOS grčka reč za ovčije runo kojim se iz rečnog korita, uplitanjem zlatne prašine, vadilo zlato, piše Za media.

"Zlatno runo" je i naziv udruženja koje predvodi Živorad Jakobović iz Voluje, jedan od najpoznatijh ispirača zlata na Peku.

Duž reke Pek od Majdanpeka do Velikog Gradišta ljudi su odvajkada tragali za zlatom. Najviše tragača zadržalo se u selima u blizini Kučeva gde reka krivuda a u nanosima vode duž obale ostaju zlatne ljuspice.

"Ima ga, ma nisam ja ni sumnjao u sebe i u današnji dan. Po nekoj proceni ovde se isplati da se stavlja vešeraj. Pek krije jednu veliku tajnu zato što se u njemu zlato nalazi na većim dubinama, a zbog količine vode zlato uvek tone", kaže Živorad.

Iskusan ispirač može denevno da nađe najviše gram zlata, a najveći grumen pronađen u ovom području težio je blizu deset grama. Međutim nekada se zlato ovde vadilo industrijski o čemu svedoči kraljevski bager koji je pod bujicom vode ostao potopljen u Peku i to baš na Živoradovom imanju.

"Reč je o kraljevskom bageru Karađorđevića koji je igrom slučaja i prirodnom katastrofom ostao tu na nekih 15 metara zatrpan 1918. godine. Svi osali begeri koji su radili dolinom Peka su imali mnogo manje rezutata zlata na mesečnom nivou, ovaj je imao fantastičan zadnji mesec , čak 42 kilograma zlata" priča Jakobović.

Živorad predvodi udruženje "Zlatno runo" koji nastoji da očuva tradiciju starinskog načina ispiranja zlata, a želja mu je da na Peku napravi turistički centar.

"Hteo sam da oformim turističko ispiranje zlata. To znači da jedna osoba ili jedan stranac koji želi da dođe, da provede dan, dva, tri na reci, naravno sa instruktom i naravno da plati taksu i da ispranu količinu zlata koju tog dana nađe može da ponese kao suvenir", objašnjava Živorad.

Osim dobrog pznavanja reke i opreme za ispiranje zlata potrebna je i dozvola ministarstva rudarstva.

(Telegraf.rs)