Srbija na udaru grmljavinskih oluja: Širiće se postepeno, očekuju se grad, obilni pljuskovi i olujni vetar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji dan biće i sparan, jer će biti povećana vlažnost vazduha

Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

Atmosfera nad Srbijom biće danas veoma nestabilna. Već tokom jutra i prepodneva lokalnih pljuskova sa grmljavinom bilo je u delovima istočne i južne Srbjije.

U ovom času veoma obilnih pljuskova sa grmljavinom ima na istoku Srbije, a na njihovom udaru su Negotin, Zaječar, Knjaževac i sva mesta nedaleko od granice sa Bugarskom.

Kako dan bude odmicao, atmosfera će biti sve nestabilnija, a u prilog tome očekuje se i velika opanost od grmljavinskih oluja.

Širom Srbije , ali i na području Beograda, u drugom delu dana, odnosno posle podne biće promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera. Suvo će biti uglavnom na severu Vojvodine.

Biće idealnih uslova za nastanak grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru. To bi moglo da dovede do toga da odvodni i kanalazicaioni sistemi ne prihvate veću količinu atmosferske vode u kraćem vremenskom intervalu.

S obzirom na to da se danas širom Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom i lokalne grmljavinske oluje, preporučuje se povećan oprez na otvorenom i izbegavanje kritičnih mesta, poput šumskih kompleksa, poljana za rad, parkova.

Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, a dodatna opasnost biće i grmljavinske oluje.

Današnji dan biće i sparan, jer će biti povećana vlažnost vazduha.

Veoma slično vreme očekuje se i do kraja ove sedmice, ali i tokom početka sledeće sedmice, a pljuskovi i oluje biće gotovo svakodnevna pojava.

(Telegraf.rs)