Plašim se da ovo nije ni prvi a ni poslednji slučaj: Kriminolog Ivana Stevanović o pucnjavi u školi na Vračaru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je nešto što se nikada nije desilo u Srbiji, ali ne mogu da tvrdim da se neće ponovo dogoditi

Printskrin: K1

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas da pucnjava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" koja se jutros dogodila, nažalost nije ni prvi i poslednji ovakav slučaj.

Stevanović je za K1 rekla da su slike od jutros svakodnevnica u Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da je u pitanju takozvani efekat "ekspres lonca", prenosi Tanjug.

- Plašim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se sa ovim u budućnosti suočavati. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo "buling", to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno - istakla je Stevanović.

Kako je kazala, zapanjila je činjenica da je dečaku takao lako bilo dostupno oružje, kao i način na koji je on došao do njega, ušetao u školu sa pištoljem sa ne znam ni ja koliko metaka i uradio ovo u dvorištu škole i učionicama.

Dodala je da su pre 20,30 godina postojali slučajevi gde su maloletnici, dobri učenici, činili teška krivična dela o čemu govori ekefat "ekspres lonca", a ta deca su ubijala članove porodice zbog neke zabrane ili loše ocene.

- Ovo je nešto što se nikada nije desilo u Srbiji, ali ne mogu da tvrdim da se neće ponovo dogoditi. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije, nažalost u vremenu savremene tehnologije koje su nam pored dobrih stvari donele i neke jako loše. Naša deca trpe veliki pritisak i od strane vršnjaka i od svojih roditelja, od očekivanja. Kao da su zaboravili da budu drugarice i drugovi - rekla je on. Prema pisanju medija dečaka koji je pucao vršanjaci su zvali "štreber", na šta je Stevanović rekla da nažalost više nije primat da deca budu drugovi.

- Moramo kao društvo i kao država da se vratimo korak unazad. Radi se o školi koja važi za jednu od elitnih škola u Beogradu. Da li smo dovoljno radili sa tom decom da budu drugovi i drugarice? Ne želim da okrivljujem nikoga u ovom trenutku, ali moramo da postavimo pitanje šta roditelji očekuju od svoje dece - kazala je ona.

Kako je dodala hiljade pokušaja je bilo da se zabrane mobilni telefoni u školama, ali su roditelji bili protiv.

(Telegraf.rs)