Grujičić: Mora se uvesti red i u privatno zdravstvo, do 15. aprila tender za projektovanje novog KC Kragujevac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zdravlja danica Grujičić je kazala da ne mogu da se otvaraju bolnice i ambulante u kojima ima 90 odsto konsultanata

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da prostori u Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja u Kragujevcu, a koji su izgledali neverovatno loše izgledaju sada potpuno pristojno i na svetskom nivou, kao i da postoje ideje za novine koje će se uvoditi.

Ona je prilikom obilaska tih zdravstvenih ustanova rekla da su tom prilikom sa rukovodstvom razgovarali i o kadrovskim problemima, potrebi nabavke novih instrumenata.

Prema njenim rečima, do 15. aprila će izaći tender za projektovanje novog Kliničkog centra Kragujevac, i dodala da su pojedine partije pisale da je Kragujevac zanemaren, što, kako kaže, nije tačno.

"Šumadija je centar Srbije i kada je njoj dobro, dobro je celoj Srbiji'', rekla je Grujičić.

Istakla je da će se projektovanje verovatno proširiti na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa, kao i da će dečija klinika morati da bude potpuno nova koja će se graditi na mestu sadašnje. Ona je rekla da u ništa boljem slučaju nije ni fizikalna terapija i da moraju da ubace projekat i za to.

''Videćemo sa kolegama iz Doma zdravlja šta je potrebno da i Dom zdravlja i klinički centar deluju kao jedinstvena ustanova i pomažu jedni drugima posebno u specijalističkim pregledima. Politika Ministarstva zdravlja mora biti takva da se pre svega očuva državno zdravstvo, ali se mora uvesti red i u privatno zdravstvo'', rekla je ministarka i dodala da će po završetku digitalizacije kompletnog sadašnjeg zdravstvenog sistema biti uvedeni i privatnici.

Prema njenim rečima, moraju da se uvedu nova pravila.

''Ne mogu da se otvaraju bolnice i ambulante u kojima ima 90 odsto konsultanata", izjavila je ministarka.

Ono što će urgentno nabaviti, već tokom ovog meseca, naglasila je, jeste kompletna oprema za neonatologiju, patologiju, jer da bi postojala uspešna onkologija mora postojati i perfektna patologija. ''Nabavićemo nove mikroskope, ultrasonične aspiratore za neurohirurgiju. Ne moraju svi pacijenti iz ovog regiona da dolaze u Beograd. Ovde je mlad i ambiciozan tim sa tri doktora nauka i vreme je da postanu i neurohirurška klinika'', rekla je ministarka i dodala da će učiniti sve da građani Šumadije imaju vrhunsku zdravstvenu zaštitu.

Kako je ocenila, onkologija je primar jer pacijenti tamo zahtevaju i prostor, dovoljnu količinu kiseonika i prave uslove za lečenje, kao i centralizovano rastrvaranje lekova i ona mora biti u novoj zgradi.

''Možda još jedan bunker za radiohirurški aparat da ne moraju ljudi da putuju za Beograd. Izgradnja bi mogla da počne krajem sledeće godine, dok se završi neophodno projektovanje i sva papirologija neophodna. Biće dosta posla i veliki je izazov'', rekla je ministarka.

Dodala je da je domaćinsko poslovanje dovelo do toga da su dugovi značajno smanjeni, kao i da su oni primer kako teba da se vodi jedna velika zdravstvena ustanova, na čijem čelu je profesor Boban Milosavljević.

(Telegraf.rs)