Srbija donira opremu za Bolnicu Istočno Sarajevo i Dom zdravlja Srebrenica: Vrednost donacije 27,8 miliona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Donacija će biti spremljena u vidu medicinske opreme za dve zdravstvene ustanove

Foto: Telegraf.rs

Srbija će donirati opremu Bolnici Istočno Sarajevo "Srbija" i Domu zdravlja Srebrenica, najavljeno je danas nakon održanog sastanka ministarke zdravlja Srbije Danice Grujičić i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Kako su rekli u obraćanju medijima u Palati Srbija, vrednost donacije u dinarima je 1,8 miliona za bolnicu, odnosno 26 miliona za dom zdravlja.

Rečeno je da se radi o opremi za maksilofacijalnu hirurgiju u bolnici Sarajevo, i opremi za fizikalnu medicinu, biohemiju i ultrazvuk za Srebrenicu.

"Ovo je jedan od načina da pomognemo Republici Srpskoj", rekla je ministarka Grujičić, dodajući da će biti potrebno vreme da se oprema nabavi, te da je dobra saradnja uspostavljena već za vreme epidemije korona virusa.

Dodala je da se o rešenjima za palijativnu negu može učiti upravo od kolega iz Srpske.

"Za najugroženije pacijente, kojima je neophodna palijativna nega, možda bi delovi kovid bolnica mopgli da pomognu da se na neki način rasterete porodice pacijenata, da oni dobiju adekvatnu negu", nagovestila je u kom se pravcu razmišlja, te da će o tome razgovarati sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Selakovićem.

Ministri zdravlja Srpske i Srbije, Alen Đeranić i Danica Grujičić / Foto: Telegraf.rs

U vezi sa uspešnim rešenjem Srpske, ministar Šeranić kazao je kako je palijativna nega između medicinske i socijalne pomoći, te da se akcenat mora staviti na negu tih pacijenata, koji su obično, objašnjava, stari i nemoćni; oboleli od teških, hroničnih nezaraznih bolesti.

Grujičić je ovom prilikom podsetila na aktuelnosti u radu ministarstva, te da se radi na uvođenju zabrane pušenja u zatvorenom. Ujedno je pohvalila pokretanje skrininga aneurizme u gradovima Srbije.

"U Zrenjaninu je pregledano 360 pacijenata, otkriveno je 16 aneurizmi", istakla je, dodajući da je uvek aktuelno pitanje "spuštanja lekara", tj. popunjavanja radnih mesta u zdravstvu u unutrašnjosti zemlje.

Inače, ovo je drugi sastanak dvoje ministara u mandatu nove Vlade Srbije.

(Telegraf.rs)