Zaljubiš se posle prvog skoka: Iskustvo u vazduhu ostavlja bez reči, ovako vežba padobranska brigada

Vreme čitanja: oko 6 min.

Selekcija za kandidate sa odsluženim vojnim rokom traje 8 nedelja

"Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade - rade", ovim rečima zaklinju se pripadnici pomenute, 63. padobranske brigade u Nišu, koji svojom snagom, odlučnošću i spremnošću svakodnevno uvežbavaju postupanja u mogućim operacijama i testiraju svoju spremnost.

63. padobranska brigada je taktička jedinica namenjena za prikupljanje obaveštajnih podataka i izvođenje operacija specijalnih snaga u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja, primenom vertikalnog manevra. Može se angažovati za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja (borbi sa manjim neprijateljskim vazdušnim desantima u vlastitoj pozadini, ubačenim izviđačko-diverzantskim i drugim grupama) kada je neophodno hitno, iznenadno i efikasno dejstvo.

Na osnovu odluke šefa države, Aleksandra Vučića, raspisan je javni konkurs za prijem novih pripadnika i u ovu brigadu zbog potrebe za popunom specijalnih jedinica kvalitetnim kadrom u uslovima savremenih pretnji i rizika na bojištu major 63. padobranske brigade Igor Bakoš za Telegraf.rs, na konkurs mogu da se prijave sva lica koja sebe vide ili su razmišljala da rade u specijalnim jedinicama Vojske Srbije, kao i da ne odlučuju sami o tome da li su za padobransku brigadu ili ne, već će to da učine profesionalci.

- Pozivam građane i građanke koji razmišljaju o tome da ne odlučuju sami da li jesu ili nisu za to, to je na specijalcima da odluče. Mogu da se prijave sva lica do 30 godina bez obzira na to da li su ženskog ili muškog pola. Ono što je novina jeste da mogu da se jave i osobe koje dosad nisu služile vojni rok. Opšte i posebne uslove mogu naći na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije gde je precizirano šta se traži od kandidata - objašnjava major Bakoš.

Vojnički poziv povezuje se sa teškim i mukotrpnim radom i odanu službu svojoj državi, ipak naš sagovornik tvrdi da ova obuka donosi nesvakidašnje iskustvo svim kandidatima, kao i da ne postoji ni jedan jedini dan koji je isti kao prethodni.

- Pored padobranske obuke na svim nivoima pripadnike čeka i taktička obuka specijalnih dejstava, vatrena obuka gde uče kako da koriste vatreno oružje, imamo obuku u posebnim letnjim i zimskim uslovima, alpinistiku, obuku na reci i druge vidove obuke koji su za mladog čoveka izuzetno interesantni. Pred kamerama videćete izvršenje padobranskih skokova u sklopu više padobranske obuke i instruktora padobranstva, takođe prikazane su i taktičke vežbe vojske - pojasnio je majok Bakoš.

Skok sa padobranom ne može da se uporedi ni sa jednim iskustvom

U očima mladića i devojaka koji čine 63. padobransku brigadu primeti se odlučnost, ali i neverovatno uzbuđenje dok izvršavaju svakodnevne zadatke i vežbe. Kako i sami komentarišu, ovo je poziv koji pre svega mora da se voli, a njihova ljubav ogleda se u uspehu, disciplini i hrabrosti.

Komandir odeljenja instruktora padobranstva objašnjava za Telegraf.rs da selekcija kandidata koji imaju odslužen vojni rok traje osam nedelja, a kasnije, pored padobranske obuke čekaju ih novi izazovi.

- Prve četiri nedelje je taktički deo obuke, dok je druge četiri osnovna padobranska obuka na kojoj se očekuje da kandidati dobiju zvanje padobranaca i skoče pet skokova. Kasnije proces obučavanja se nastavlja i to po elementima vatrene obuke, taktičke obuke i usavršavanja na padobrranskoj obuci. Tu su i obuke u posebnim uslovima, poput zimske i letnje alpinistike i skijanja - kaže nam on.

Ipak, najveći izazov je prvi skok, a naš sagovornik kaže da on predstavlja iskustvo koje se rečima ne može opisati.

- Prvi skok je jedno veliko iskustvo za kandidate koji su došli da prođu osnovnu padobransku obuku, ne bih mogao da ga uporedim ni sa čim na zemlji. To je jedan osećaj slobode, zadovoljstva i ponosa na samog sebe što ste načinili takav korak da izvršite padobranski skok. I većina kandidata se zaljubi u te skokove i nastavi do kraja karijere da se bavi padobranstvom - navodi.

"Žene rame uz rame sa muškim pripadnicima 63. brigade"

Najveći ponos 63. padobranske brigade predstavljaju pripadnice lepšeg pola. Jedna od njih, instruktorka padobranstva Radmila, objašnjava nam da se njihov rad nimalo ne razlikuje od rada muških kolega. Jedina razlika, čini joj se, je ta što dame ipak moraju da ulože malo više fizičkog napora da bi dostigle isti nivo spremnosti kao momci.

- Ovde zaboravite da ste žena i dama. To što smo slabiji pol sznači da samo moramo da uložimo više napora i volje da taj takozvani "hendikep" što smo fizički slabije nadoknadimo. Nije neizvodljivo, ali potrebno je više truda i napora da bismo postigle to što postižu naše kolege. Od dolaska u ovu jedinicu do odlaska u penziju morate biti spremni za napredovanje, edukaciju i usavršavanje - navodi ona.

Iako je početak bio težak, naša sagovornica dodaje da se trudi da pomoć ne traži. Sama na svome, uvek je nivou zadatka. Kolegijalnost ne izostaje, ali želi da samostalno, svojim radom i odricanjem bude najbolja verzija sebe u ovoj jedinici. Jedina stvar koja ju je razlikovala od ostalih pripadnika 63. brigade je padobran - u gomili sivih, izdvojile su se upečatljive boje zastave Srbije dok se Radmila prizemljavala u toku vežbe.

- Naravno mi kao kolege pomažemo jedni drugima oko obuke, konsultujemo se, ali što se tiče fizičkog dela trudim se da ne primete da sam žena u njihovim redovima jer će na taj način više da me poštuju i cene - zaključuje ona, a ovu tezu potvrđuje i Major Bakoš. Priča nam da se dešavalo da muškarci koji su početnici ponekad jedva dolaze do daha, dok Radmila bez problema obavlja zadatke i dodaje:

- Najviše volim kada je ona na vežbi, onda kažem svima koji su na izmaku energije: "Pogledajte Radmilu, ako može ona zašto ne bismo svi mogli? Žene su rame uz rame sa muškim pripadnicima jedinice".

Istorijat 63. padobranske brigade

Prvi padobranski bataljon, čije tradicije neguju padobranci 63. padobranske brigade, osnovan je uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji.

Ubrzo se pokazuju prednosti padobranskih jedinica i obuke koju sprovode, posebno pri selekciji ljudstva za poslove visokog rizika. Zbog toga je u Nišu 1967. godine formirana 63. padobranska brigada, koja se bitno razlikovala od prethodnih padobranskih jedinica. Jedinicu su sačinjavale padobranske čete, a izviđačka i diverzantska obuka preuzimaju primat.

Nova prekretnica u razvoju padobranskih jedinica bila je pojava padobrana tipa krilo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Novi padobrani su omogućavali specijalne desante i spuštanje veće grupe padobranaca sa velikih visina na terene malih dimenzija sa preprekama u okolini. Tako je 63. padobranska iz jedne vazdušno-desantne jedinice izrasla u specijalnu padobransku brigadu. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, 63. padobranska brigada je preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novoformirane Specijalne brigade. Staro ime i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je ponovo formirana 63. padobranska brigada, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Video: Ovako izgleda jedan dan u redovima specijalnih jedinica srpske vojske

(Telegraf.rs)