Opasan tim đaka iz Niša prevazišao profesore: Napravili kocku supe od organskih ostataka hrane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su osnovali učenicku kompaniju koja se zove ,,NiFood„ sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod

Foto: Ugostiteljsko-turistička škola Niš, NIfood

Učenici Ugostiteljsko turističke škole u Nišu su u svojoj učeničkoj kompanije ,,NiFood„ analizom i istraživanjem tržišta metodom anketiranja došli na ideju da naprave domaću, zdraviju varijantu kocke za supu sa visokom hranljivom vrednošću, bez dodatnih pojačavača ukusa i aditiva, koja bi bila jedinstven proizvod namenjen svima. Zanimljivo je to da od sirovina koriste tropa šargarepe i bundeve koji nastaju kao otpadak industrijskom proizvodnjom sokova i predstavljaju svojevrstan primer zaštite životne sredine i održivog razvoja.

- Korišćenjem ovog proizvoda se zdravije hranimo, a i cirkularna ekonomija dobija na značaju smanjenjem količine otpada koji ne bi ugrožavao životnu sredinu, a prodajom proizvoda uticalo bi se na razvoj privrede, što je u interesu svake zemlje - objasnili su učenici, prenose Niške vesti.

Oni su osnovali učenicku kompaniju koja se zove ,,NiFood„ sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan, zdrav i ekološki veoma značajan proizvod. Kažu da su pohađajući školsku praksu uočili da ima dosta organskih ostataka hrane, koji se mogu upotrebiti u različite svrhe.

Istražujući informacije u cilju rešavanja ovog globalnog problema došlo se do saznanja da se u Srbiji godišnje baci do 770 000t hrane, dok 90% tog otpada završava na deponijama i emituje GHG, zagađuje vodene resurse, dok sa druge strane najsiromašnija domaćinstva bore da obezbede hranu za sebe. Zbog neadekvatne ishrane veliki je porast broja gojazne dece, ljudi sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom. Imajući u vidu da se 1% svetske populacije izjašanjava kao vegan jasna je potreba da ovakvi proizvodi nađu na policama marketa.

- Glavni sastojci proizvoda kompanije „Nifood“ su: šargarepa, celer, crni luk, bundeva, paškanat, celer, peršun, lovorov list koji, kao što je opšte poznato, sadrže obilje vitamina i minerala. Naš proizvod je prepun vitamina: A , C, B, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma koji kao što vidimo imaju širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje čoveka - ističu učenici.

Kompanija NiFood ce sa svojim proizvodom ucestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje ce se odrzati u četvrtak, 2. marta 2023. godine u tržnom centru Delta Planet. Oni pozivaj Nišlije da podrže ove učenike koji su uložili veliki trud i rad, i pokazali ozbiljnost i brigu prema našoj planeti.

(Telegraf.rs)