Mirjana spasava živote najteže bolesnih: Kolege su ponosne na nju, a u jednoj oblasti je prva u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je težak i odgovoran, posao lekara inteziviste je i stresan jer u jedinici intenzivne nege leže najteže oboleli pacijenti kod kojih iz nekog razloga zataje vitalni organi pa su njihove funkcionalne rezerve svedene na minimum. Intervencija lekara ovde, praktično, daje šansu životu

Foto: OB Šabac

U zemljama regiona lekari već izvesno vreme imaju mogućnost da se usavršavaju na subspecijalizaciji iz intenzivne medicine, a kod nas od prošle godine na katedri za anesteziologiju sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Anesteziolog dr Mirjana Poledica (43) iz šabačke bolnice "Dr Laza K. Lazarević" je bila polaznica prve generacije na usavršavanju iz ove oblasti i od 21 lekara iz cele Srbije nedavno je prva položila subspecijalistički ispit. Tako je postala prva intenzivistkinja u Srbiji, čime se ponose njene kolege u Šapcu koje poznajući njenu posvećenost lekarskoj profesiji očekuju unapređenje intenzivnog lečenja u ovdašnjoj bolnici.

Subspecijalizacija intenzivne medicine je, za sada, kruna karijere mlade doktorke koja je studije završila u roku, brzo se zaposlila i poslednjih šest godina radi kao specijalista anesteziolog u bolnici u Šapcu. Kao najmlađa u timu anesteziologa u bolnici "Dr Laza K. Lazarević" dobila je veliko poverenje kada je svega dve godine po završenoj specijalizaciji anestezije preuzela rukovođenje jedinicom intenzivnog lečenja.

U razgovoru za Telegraf.rs doktorka Mirjana ističe da joj je subspezijalizacija intenzivne medicine omogućila da nadogradi iskustvo, ali i da stekne nova znanja i brojne veštine iz više medicinskih oblasti.

- Primarno radno mesto anesteziologa je operaciona sala, a ova subspecizalizacija je stepenik više u poslu koji sam do sada radila u jedinici intenzivnog lečenja. Posao u sali je moja ljubav, svidelo mi se i u intenzivnoj jedinici pa sam priželjkivala ovaj izazov i srećna sam što se ostvario. Prisetila sam se momenta sa specijalizacije kada me koleginica iz Urgentnog centra pitala da gde bih volela da radim. Odgovorila sam da sebe vidim u operacionoj sali, a ona se nasmešila i rekla mi kako ću jednom shvatiti koliko je izazovnija intenzivna medicina - priča dr Poledica.

Od intenzivista se, dodaje doktorka, očekuje da budu osnova budućih modernih jedinica intenzivnog lečenja gde se najčešće spasavaju životi. To je težak i veoma odgovoran posao koji zahteva poznavanje velikog broja protokola lečenja, primenu novih lekova i upotrebu savremenog monitoringa.

Veliki izazov u jedinici intenzivne nege je terapijski pristup koji je individualan prema svakom pacijentu ponaosob, a istovremeno je multidisciplinarni jer podrazumeva timski rad u koji su uključeni lekari raznih specijalnosti.

- U operacionoj sali je mirnije, manje dinamično jer pratite jednog pacijenta, dok u intenzivnoj nezi reagujete simultano u istom trenutku kod pacijenta na prvom, drugom, do poslednjeg kreveta. Najvažnije je da se na vreme uoči patologija i prepozna šta je pacijentu neophodno, ali nije sve na lekaru intenzivisti pošto se potpora funkcionisanju vitalnih organa pruža u konsultacijama sa kolegama specijalistima - objašnjava dr Poledica.

Koliko je težak i odgovoran, posao lekara inteziviste je i stresan jer u jedinici intenzivne nege leže najteže oboleli pacijenti kod kojih iz nekog razloga zataje vitalni organi pa su njihove funkcionalne rezerve svedene na minimum. Intervencija lekara ovde, praktično, daje šansu životu.

- Kada se pacijentu stanje menja iz sata u sat, najlepši je osećaj i najveća satisfakcija kada se uspešno spreči pogoršanje zdravstvenog stanja i posle intervencije krene na bolje - kaže na kraju razgovora za naš portal dr Mirjana Poledica.

(Telegraf.rs)